PolitiekVideo

Video: Europese verkiezingen: Noordkop naar de stembus (update 3)

Advertentie:

Noordkop – De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement zijn van start gegaan. De stembureaus zijn donderdagochtend om 7.30 uur geopend en sluiten om 21.00 uur. Deze blog volgt de Noordkop naar de stembus.

De gemeente Den Helder meldt dat de opkomstcijfers tot nu toe hoger zijn dan vijf jaar geleden. De tussentijdse opkomst was rond 10.00 uur 5,61 procent. Bij de laatste Europese Parlementsverkiezingen lag de opkomst op hetzelfde tijdstip rond de 4,71 procent. Rond 13.00 uur was de opkomst 13,73 procent, terwijl de opkomst in 2019 op dat moment 11,91 procent was.

Burgemeester Rian van Dam bij café Bloemenlust in Breezand, op deze verkiezingsdag een stembureau.

In Hollands Kroon doet burgemeester Rian van Dam een rondje langs de stembureaus om stembureauleden een hart onder de riem te steken. Om 11.15 uur komt ze aan bij het stemloket in Breezand. Dit jaar werd Van Dam vanwege enkele dringende afspraken geassisteerd door wethouder Maarten Versluis, die ook een aantal stembureaus voor zijn rekening nam.

Den Helder
Iets na 11:00 uur bracht burgemeester Jan de Boer zijn stem uit in de Ontmoetingskerk in Julianadorp. Ondanks dat de opkomstcijfers van deze verkiezingen altijd lager zijn dan die van de Tweede Kamerverkiezingen, zijn deze verkiezingen volgens burgemeester De Boer zeker niet minder belangrijk: “Een sterke Europese Unie draagt bij aan de veiligheid van de inwoners”.

De gemeente Den Helder telt in totaal 34 stembureaus op 29 locaties. Deze stembureaus worden bemand door bijna 240 vrijwilligers. Volgens De Boer blijft het bijzonder dat deze mensen zich willen inzetten voor de democratie.

 

Opkomst
De opkomst van de Europese verkiezingen in de voormalige gemeente Wieringen was in de ochtend enigszins mager te noemen. Later op de dag kwam het meer op gang. Om 18.00 was de opkomst in Hollands Kroon 26,87% Dat is redelijk laag al moet de traditionele golf kiezers die na het avondeten gaat stemmen nog komen.

 

Het tellen van de stemmen in de Noordkop begint deze donderdagavond na 21.00 uur en gaat de volgende dag door. Deze tellingen zijn openbaar. De uitslag van deze verkiezingen mag echter pas bekend worden gemaakt nadat alle stembussen in alle lidstaten van de Europese Unie zijn gesloten, dat is op zondag 9 juni.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button