Hollands KroonPolitiek

Politiek Den Haag buigt zich over garnalenvloot Den Oever

Advertentie:

Den Oever – De lastige situatie waarin de garnalenvloot in onder andere Den Oever zich bevindt is aangekaart bij de landelijke overheid. Wethouder Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon weet te vertellen dat de minister bereid is mee te denken over de situatie. Mede op initiatief van Meskers heeft de landelijke VVD vragen gesteld over het feit dat de vloot na 2022 geen diesel meer mag gebruiken in Natura 2000 gebieden. Zo snel overstappen naar een andere brandstof is onmogelijk.

Er is landelijk bepaald dat de visserij zo snel mogelijk CO2 neutraal moet worden. Een onderdeel daarvan is dat er vanaf 2023 niet meer met kotters die door diesel worden aangedreven mag worden gevist in Natura 2000 gebieden. Dit betekent in de praktijk dat de garnalenvisserij straks niet meer mogelijk is, omdat juist in deze gebieden veel garnalen zitten.

De overheid, zo ook de gemeente, is graag bereid mee te werken aan de overgang van diesel naar een andere brandstof, maar dit zal voor 2023 niet meer lukken. Het beoogde alternatief is waterstof, maar deze technieken zijn nog volop in ontwikkeling. Het ombouwen van de gehele vloot gaat nog wel even duren. Er is wel goed nieuws volgens de wethouder: “De minister heeft laten weten dat zij open staat voor een gesprek hierover. De hoop is dat we tot een situatie kunnen komen waarin zowel de visserijsector wordt beschermd en de CO2 doelen worden behaald.”

De komende tijd blijft de wethouder in contact staan met zowel mensen binnen de visserijsector als de politiek in Den Haag. De hoop is dat er snel meer duidelijkheid komt voor de ondernemers en werknemers binnen deze sector die van steeds meer kanten met obstakels te maken krijgen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

 1. Er is wel goed nieuws volgens de wethouder: “De minister heeft laten weten dat zij open staat voor een gesprek hierover.

  Wat is dan het goede nieuws?

 2. zal wel net zoals de boeren totaal om zeep geholpen gaan worden door de groene waanzin van dit ridicule kabinet

 3. 1 milj autos per dag over de afsluitdijk en de visserij moet weer weg wat een land
  zorg weg bezuinigd
  politie niet meer de baas ook wegbezuinigd
  en dat allemaal in 10 jr rutte ongelofelijk dat ze nog op em stemmen

Wellicht ook interessant

Back to top button