Den HelderJeugd

De kinderburgemeester krijgt een vaste plek in Den Helder

Den Helder – De bestuursperiode van de allereerst Helderse kinderburgemeester, Lotte Mollema, is bijna ten einde. In het najaar van 2022 draagt zij het stokje over aan een nieuwe kandidaat. Het college heeft besloten de functie van kinderburgemeester een structurele plek te geven in Den Helder. Ook komt er meer budget en wordt het takenpakket uitgebreid.

“Lotte heeft de functie twee jaar met veel enthousiasme bekleed en heeft met haar aanwezigheid kinderen een stem en gezicht gegeven. Haar aanstelling werd positief ontvangen door de samenleving. Lotte was betrokken bij activiteiten rondom de onderwerpen: Afval, sport en bewegen. Ook heeft zij het belang van meditatie voor kinderen op de kaart gezet”, aldus het college. De afgelopen twee jaar heeft Lotte veel officiële evenementen bijgewoond, zo werd ze ambassadeur van de Helderse Vallei, heeft ze samen met koningin Maxima het Muziekakkoord
van Noord-Holland Noord beklonken, heeft ze met wethouders en burgemeester schoolnamen onthuld en sprak ze zelfs de Europese gemeenschap toe tijdens de ‘European Maritime Days’.

Het college heeft besloten om de kinderburgemeester een structurele plek te geven in Den Helder. Naast de representatieve taken wordt de functie uitgebreid met inhoudelijke taken. Hierdoor kan een kinderburgemeester onderwerpen voor de kinderen in de stad echt op de kaart zetten: “Uit de verkiezingen en het kinderburgemeesterschap van Lotte is gebleken dat kinderen dit zelf ook belangrijk vinden en serieus nemen.” Naast de kinderburgemeester komt er een groep kinderambassadeurs. De kinderambassadeurs vertegenwoordigen alle basisscholen van Den Helder. Zij komen ongeveer twee keer per jaar bij elkaar om uit te wisselen wat zij belangrijk vinden voor kinderen van Den Helder. Hierover gaan ze in gesprek met de burgemeester en de wethouders. Dit is in 2021 uitgeprobeerd en goed bevallen.

Een nieuwe kinderburgemeester
In het najaar 2022 zal Lotte het stokje overdragen aan een nieuwe kinderburgemeester. De Helderse basisscholen verzorgen de werving en selectie, zodat alle kinderen uit groep 7 een kans krijgen zich kandidaat te stellen en daar goed in ondersteund worden. De nieuwe kinderburgemeester wordt gekozen door alle kinderen uit de bovenbouw van de deelnemende scholen. De kandidaten die het niet halen wordend e nieuwe kinderambassadeurs. Vanaf medio september verzorgen de basisscholen een drietal lessen in het teken van democratie en het werven van kandidaten voor de functie. Elke klas kiest uit hun midden hun kandidaat. Halverwege oktober vindt de stemming plaats en op 4 november wordt de nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Ik ben erg benieuwd wat de kinderen geleerd wordt tijdens de lessen “democratie” in de vazalstaat Nederland, waar de democratie ondergeschikt is aan de wensen van de USA, in de tang zit van EU, en buitenlandse NGO’s. Nog afgezien dat een democratie in een z.g. “koninkrijk” een contradictio in terminis is!

    1. Wordt er nog wel wat geleerd op de basisscholen vraag ik me soms af. Dacht dat de scholen tegenwoordig alleen maar “leuk” moesten zijn. Lezen, schrijven en rekeken lijken wel bijzaak.

Back to top button
%d bloggers liken dit: