Den HelderPolitiek

Vertrouwen in bestuur Den Helder met een procent gedaald

Advertentie:

Den Helder – Het aantal mensen dat aangeeft veel vertrouwen te hebben in het gemeentebestuur van Den Helder is in de afgelopen twee jaar met een procent gedaald: Van 12 naar 11 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O research voor ‘Waarstaatjegemeente’. Het landelijk gemiddelde is 30 procent.

Het grootste deel, 60 procent van de inwoners, geeft aan geen- of weinig vertrouwen te hebben. De rest van de respondenten is neutraal. Naast de vertrouwenscijfers blijkt dat de Helderse inwoners minder vaak van mening zijn dat de gemeente doet wat ze zegt. Ook krijgt Den Helder van haar bewoners een onvoldoende (5,1) wat betreft het betrekken van de burgers bij het beleid. Slechts klein deel van de inwoners van Den Helder vindt dat er voldoende ruimte is voor burgers en organisaties om ideeën en initiatieven te realiseren (16%) en dat burgers voldoende worden betrokken bij gemeentelijke plannen (18%).

Portefeuillehouder Pieter Kos ziet dat er veel werk aan de winkel is wat betreft het opbouwen van vertrouwen: “Vertrouwen is een onderwerp dat breed leeft in politiek en samenleving. Hoe gaan we met elkaar om? Verharden we niet teveel? De komende jaren zal de hele gemeenteraad, en het hele college met elkaar moeten laten zien dat we werken aan het verbeteren van de onderlinge band en de band met de samenleving.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. droevig maar verwacht, het is één grote poppenkast, doen waar ze zin in hebben, rammen alles door je strot, geen enkele inspraak mogelijk, het vertrouwen komt nog wel onder de tien procent, voor velen is het al ruim onder de nul beland…….

  2. Werk aan de winkel, zegt wethouder Pieter Kos, en hij wrijft zich vergenoegd in zijn handen. Het gemeentebestuur gaat de komende jaren weer eens aan de slag om de onderlinge band met de inwoners te verbeteren. En weer zal het niet lukken. Maar niemand die er dan aan denkt om de handdoek in de ring te gooien, na de zoveelste mislukte poging. Nee, we proberen het gewoon nog een keer. Totdat het vertrouwen is gedaald tot het absolute nulpunt. Nog slechts 11 procentpunten te gaan, dat moet binnen afzienbare termijn lukken….

  3. Zolang de perceptie van de genomen besluiten bij de bevolking voor het bestuur belangrijker is (zie belachelijk grote aantal “voorlichters”) dan de kwaliteit van de genomen besluiten, zal de waardering voor deze lokale overheid minimaal blijven.

Wellicht ook interessant

Back to top button