Amstelmeer – Op het Lutjestrand aan het Amstelmeer is een waarschuwing voor blauwalg aangekondigd. Opvallend, want in juli 2021 is er een bassin geplaatst om hoge concentraties van de bacterie juist uit het water te weren.
Blauwalg is een bacterie die overal ter wereld voorkomt in zoet water. Een te hoge concentratie blauwalg in het water kan huidirritatie veroorzaken en bij inname kan het darm- en maagklachten opleveren. Blauwalg veroorzaakte vroeger op het Lutjestrand regelmatig een probleem. Daarom werd een oplossing bedacht: een pomp dat water uit de diepere delen van het Amstelmeer naar het bassin verplaatst. Dat heeft nog niet het gewenste effect, aangezien er nu weer een te hoge concentratie blauwalg is gemeten.
“De constructie is gemaakt op basis van ervaringen uit andere delen uit het gebied, waar het wel werkt”, vertelt Jorrit Voet van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “In die zin verbaast het ons dat het niet werkt.” Dat het systeem met het bassin niet het gewenste effect tot stand brengt, komt volgens Voet omdat het water in het Amstelmeer niet diep genoeg is. “Blauwalg is aanwezig in elk zoet water, maar hoe dieper het meer, hoe minder groot de kans dat je daar blauwalg aantreft. Het diepste punt van het Amstelmeer is alleen niet diep genoeg.”
Toename blauwalg door warm weer en droogte
Blauwalg komt vaker voor in voedselrijk water. Weersomstandigheden als warmte en weinig neerslag zorgen dat de concentratie van de bacterie toeneemt. Van beide factoren was de laatste tijd sprake. Dat er nu een waarschuwing voor blauwalgen is, wil niet zeggen dat dit de hele zomer zo blijft. “Het is een dagkoers.”
Of er op korte termijn al een uitkomst komt voor de hoge hoeveelheid blauwalgen, weet Voet nog niet. “Kleine goedkope oplossingen kunnen altijd sneller. Een structurele oplossing voor dit probleem is voor de lange termijn.”
Vissen uit het water gehaald
Eerder dit jaar werden al vissen uit het zwembassin gehaald om de waterkwaliteit te verbeteren. Vissenpoep brengt namelijk nitraat in het water en dat is een goede vriend van blauwalg. Vijf grote karpers zijn toen overgezet. De hoop was dat de kwaliteit van het zwemwater zou doen verbeteren, maar er is dus helaas nog steeds een te hoge concentratie blauwalg in het water.