Recensie

Bullet Train (recensie)

Adverentie

Actiefilms met humor worden in de filmzalen zeer gewaardeerd. Regisseur David Leitch heeft dan ook al wat successen behaald in het genre. Met films als Deadpool 2, Fast & Furious, John Wick en Atomic Blonde is hij de juiste man voor deze actiekomedie met gewelddadige thriller momenten. Gebaseerd op het boek Maria Beetle van de Japanse Kotaro Isaka, dat in de Engelse vertaling de titel “Bullet Train” kreeg.

In de drukke straten van Tokyo loopt huurmoordenaar Ladybug (Pitt) te telefoneren met zijn opdrachtgeefster Maria Beetle. Hij is er een tijd uit geweest en gaat weer met een optimistisch, maar vooral positieve instelling aan het werk. Hij krijgt de opdracht om een koffertje te stelen dat in de supersnelle trein van Tokyo naar Kyoto vervoerd gaat worden. De huurmoordenaars en zich broers noemende Tangerine (Taylor-Johnson) en Lemon (Tyree Henry) zijn door White Death (Shannon), het hoofd van het grootste Japanse misdaadsyndicaat, ingehuurd om het koffertje naar hem in Kyoto te brengen. In de trein zit ook de zoon van White Death die al vroeg door vergiftiging om het leven komt.

Chantage
Ook de als een onschuldig schoolmeisje uitziende Prince (King) is in werkelijkheid bikkelhard. Zij heeft de huurmoordenaar Yuchi Kimura (Koji) door chantage stevig in haar macht en verlangt zijn hulp om het koffertje te bemachtigen. Het is voor Ladybug dus geen simpele opdracht met al die moordenaars in de trein. Ook als hij de trein op één van de stations wil verlaten komt hij huurmoordenaar Wolf (Martinez Ocasio) tegen. Wolf is opgefokt kwaad omdat op zijn bruiloft zijn bruid en familieleden werden vergiftigd. Hij is op zoek naar de dader die volgens hem ook in de trein zit. Ladybug die ook op die bruiloft een undercover rol speelde wordt herkend en de twee raken in gevecht. Ladybug moet zich steeds weer gewelddadig uit benarde situaties redden terwijl de trein Kyoto nadert. Als ook de vader van Kimura, The Elder (Sanada), aan board komt wordt steeds duidelijker dat dit niet zo maar een treinreis is.

Brad Pitt blijft onder alle omstandigheden optimistisch en opgewekt. Ook zijn gesprekken zijn droog en regelmatig komisch. Het verhaal is sterk over de top als het om geweld gaat. Het grote contrast tussen hoe de mensen met elkaar omgaan en het buitensporige geweld dat ze vervolgens toepassen is beslist een onderdeel van de humor. Het onderbreken van een gevecht op leven en dood omdat de catering langs komt is een duidelijk voorbeeld van de absurditeit. Ook komisch bedoeld zijn de blanke Tangerine en de zwarte Lemon die als broers door het leven gaan. Opvallende verschijning is toch het onschuldig ogende schoolmeisje Prince, dat prachtig gespeeld wordt door Joey King. De opgefokte Wolf is heel goed en indrukwekkend neergezet door Benito A Martinez Ocasio.

1 minuut
De trein rijdt met een enorme snelheid door het Japanse Landschap en stopt op elk station maar één minuut. Dit gegeven is ook weer een mogelijkheid om spannende momenten in te bouwen. Het interieur van de trein is bijzonder kleurrijk en doet af en toe meer denken aan een attractie in een pretpark. Voeg daarbij ook de muziekkeuze, die bestaat uit oude bekende hits die het contrast tussen de zoete beelden en het geweld nog groter maken. Wel knap hoe in het verhaal allerlei kleine dingen en opmerkingen toch verbanden met elkaar hebben. Bijvoorbeeld waarom hij Ladybug genoemd wordt.

Verrassend zijn en paar bekende filmacteurs en actrices die in hele kleine rolletjes opduiken. Voor de liefhebbers van absurde humor, maar die zich niet te veel storen aan het heftige en soms overdreven geweld toch weer een film die je gezien moet hebben.

Regie: David Leitch
Met: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada, Michael Shannon, Bad Bunny, Benito A Martinez Ocasio, Zazie Beetz
Kijkwijzer: 16 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button