Hollands Kroon

Jaarlijks zweefvliegkamp Zweefvliegcentrum Noordkop

Hollands Kroon – Het jaarlijkse zweefvliegkamp van ‘ambtenaren met luchtvaart in hun portefeuille’ vindt dit jaar opnieuw plaats bij Zweefvliegcentrum Noordkop van 22 tot en met 25 augustus. De VIOD, Vliegen Is Ons Doel, verenigt personen, meestal ambtenaren, die zich in de dagelijkse praktijk bezighouden met luchtvaart, maar dan vooral vanachter het bureau. Belangrijk is volgens Zweefvliegcentrum Noordkop dat zij ervaren hoe de regels die zij uitvaardigen aansluiten bij de praktijk.

Veertig jaar geleden ontstond er het idee om een zweefvliegkamp te organiseren, speciaal voor ambtenaren die op enige wijze betrokken waren bij overheidsbeleid, regelgeving, toezicht en opsporing binnen de luchtvaart, met de gedachte dat zo’n kamp wel zou kunnen bijdragen aan een beter inzicht en samenwerking tussen de overheid en de (lichte) luchtvaart. Het eerste zweefvliegkamp voor overheidsdienaren, zoals die toen nog heetten, bleek een enorm succes.

Niet alleen leerden de deelnemers een zweefvliegtuig besturen, maar vooral met elkaar samenwerken: kabels aanhaken, tiplopen, lieren, veldleiding, het verrichten van corvee en nog meer zaken. Zonder gezamenlijke inspanning is zweefvliegen immers niet mogelijk. Tussen de vliegbedrijven door en uiteraard ’s avonds in de kantine, werden ervaringen uitgewisseld en genetwerkt.

Oprichting VIOD
Na deze kampen enkele keren herhaald te hebben, werd besloten de VIOD op te richten (voorjaar 1990) met als doelstelling: het jaarlijks herhalen van deze zweefvliegkampen. In de afgelopen 35 jaar hebben enkele honderden deelnemers vanuit verschillende overheidsgeledingen (ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Justitie en Veiligheid, Defensie) aan de zweefvliegkampen deelgenomen en ieder jaar melden nieuwe deelnemers zich aan om dit avontuur te beleven. Over één aspect zijn allen het eens: zweefvliegen draagt bij tot een beter inzicht in de brede praktijk van de luchtvaart en zorgt voor hechte samenwerking.

Nieuwe deelnemers

Naast (oud-) medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Douane en het Openbaar Ministerie wordt dit jaar ook deelgenomen door onder meer de Europese burgerluchtvaartorganisatie EASA, het parket van de landelijk coördinerend officier van justitie voor luchtvaartzaken en de provincie Noord-Brabant.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button