Uitgaan

Jutter Jazz Fest 2019

Advertentie:

Jazzgenootschap Nieuw & Diep organiseert in het weekend van 21 en 22 september het Jutter Jazz Fest in Windkracht 13 in Den Helder.

Toen vorig jaar een drietal jonge stadgenoten afstudeerde aan verschillende conservatoria, ontstond het idee daar op bijzondere wijze aandacht aan te schenken. Want, zo blijkt maar weer, Den Helder en omgeving zijn een goede voedingsbodem voor muzikaal talent.

De grootste – internationaal gerenommeerde – musicus, trompettist van het genootschap, Jarmo Hoogendijk, is weliswaar niet meer actief op de podia, maar is nu een hoog gewaardeerd docent aan de conservatoria van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Jarmo komt graag naar zijn geboortestad om dit festival te openen. In zijn voetsporen reist gitarist Vincent Koning de wereld over om zijn gitaarspel ten gehore te brengen. Gitarist Tim Langedijk, afkomstig uit het naburige ’t Zand, is een veelzijdige musicus, met een geheel eigen stijl, die ook compositorisch van hoog niveau is. Trompettist Coos Zwagerman uit Huisduinen, muzikaal thuis van bebop tot bigband, toert momenteel met zijn succesvolle band Gumbeaux door West Europa.

Bierproducent
Van de nieuwe lichting Noordboppers is Tommie Sjef Koenen al een bekende naam als bierproducent, maar nu is het ook de hoogste tijd hem als jazzgitarist te leren kennen met zijn groep Jeff. Jeff bestaat naast Tommie Sjef uit Christof Chudaska (basgitaar) en Caspar Hachfeld (drums), beiden afkomstig uit Berlijn. Ze spelen louter eigen composities. De muziek is ‘groovy & atmospheric’, met altijd rock als basis, waarop dan weer lekker geïmproviseerd kan worden.

Het spreekwoord ‘de appel valt niet ver van de boom’ gaat helemaal op in het geval van Bart en Thijs van Gemert, zoons van de muzikaal leider van Bigband Frankie Goes To…, Frank van Gemert. Bart van Gemert is drummer en beweegt zich als musicus tussen klassiek en geïmproviseerde muziek en componeert zijn eigen werk. Zijn broer Thijs is van hetzelfde laken een pak en bespeelt de contrabas. Het kwintet bestaat verder uit: Ruben Drenth (trompet), Thijs de Klijn (gitaar) en Hidde Smedinga (piano). Hun stijl noemen ze heel geheimzinnig als ‘modern creative’.

Pianotrio
Vincent Koning komt naar het Jutter Jazz Fest met zijn meest succesvolle formatie, The Ghost The King & I, het gerenommeerde pianotrio, zonder drums, dat in de geest van het legendarische Oscar Peterson Trio, swingend improviseert op muziek van Schubert, Gershwin, Debussy tot blues en Bach. Het trio bestaat uit: Frans van Geest (the Ghost) op contrabas; Vincent Koning (the King) op gitaar en Rob van Bavel (I) op piano.

Tim Langedijk komt met zijn kwartet, met bassist Boudewijn Lucas, drummer Marcel Serierse en tenorsaxofonist Tom Beek en speelt voornamelijk eigen composities. Tim Langedijk is al jaren een gelouterde en gewaardeerde gitarist en componist. Zijn muzikale invloeden bestrijken een breed palet aan stijlen, van Chet Atkins en Pat Metheny tot Bill Frisell.

Gumbeaux bestaat naast Coos Zwagerman (trompet en vocals) uit pianist Jesse de Jong, bassist Jet Stevens en drummer Toon Oomen. Gumbeaux laat zich inspireren door ‘the Big Easy’, oftewel de bakermat van de jazz en aanverwante muziek, New Orleans. Denk aan Dr John, Fats Domino, Allan Toussaint, The Meters etc.

Subsidies
Het idee voor een Jutter Jazz Fest sloeg ook aan bij Sena Performers, een aan de Buma gelieerde organisatie, ten dienste van professionele uitvoerende kunstenaars, hetgeen resulteerde in een door hen aan Nieuw & Diep toegekende subsidie. Ook bouwbedrijf Dozy tastte in de buidel en sponsort het festival met een bijdrage. Daardoor kunnen de toegangsprijzen voor het Jutter Jazz Fest schappelijk blijven, zodat er zoveel mogelijk muziekliefhebbers in staat zijn te genieten van de verrichtingen van de lokale en regionale jazztoppers. Op zaterdag is er zelfs een Antilliaans/Surinaams buffet aanwezig om de hongerige magen van de muziekliefhebbers te laven.

De entreekosten voor zaterdag zijn 20 euro in de voorverkoop en 25 euro aan de deur. Zaal open: 15:30 uur.
16:00 uur :  DJ’s Quint & Remco (in de pauzes en tijdens de afterparty)
16:45 uur :  opening met special guest Jarmo Hoogendijk
17:00 uur : The Ghost The King & I
20:00 uur : Jeff
22:00 uur Gumbeaux

Zondag 22 september 2019
De entreeprijzen voor zondag zijn 15 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de deur. Zaal open: 13:30 uur.
14:00 uur : Bart van Gemert Kwintet
15:30 uur : Tim Langedijk Kwartet

Voorverkoop kaarten (polsbandjes) Windkracht 13: 13/14/15/20 september van 14:00 tot 17:00 uur. Reserveren is al mogelijk via info@windkracht13.nl  of neem contact op met 0223 625901.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button