Kop van Noord-Holland

Definitieve gunning Alliander rond, elektriciteitsnet Noordkop wordt verzwaard en uitgebreid

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De definitieve gunning voor het grootste aanbestedingstraject van Alliander ooit is rond. Op 23 juni ondertekenen vijf aannemers het contract. Netbeheerder Liander, dochteronderneming van Alliander, verzwaart en breidt de komende jaren het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland uit. Ook de Noordkop wordt aangepakt. De werkzaamheden starten in september.

De energietransitie is in volle gang en de vraag naar elektriciteit stijgt snel. Daarom is een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet noodzakelijk. Liander kan het extra werk niet allemaal zelf realiseren en wil daarom actief samenwerken met de markt. Om innovatie en samenwerking te bevorderen, is de minimale contractduur van deze aanbesteding zes jaar. In Noord-Holland wordt het programma Helix NHN uitgevoerd door verschillende aannemers. De percelen Kop van Noord-Holland en West-Friesland krijgen te maken met aannemer A. HAK B.V.

De werkzaamheden in Noord-Holland en Gelderland zijn zo goed als identiek. Daarom zijn deze gecombineerd in één Europese aanbesteding. Omdat er regionale verschillen zijn in de opbouw van het net, gaat Alliander nu verder met de twee programma’s. Het programma NuGelre richt zich op Gelderland (exclusief de Veluwe). Het programma HELIX NHN richt zich op Noord-Holland Noord: het deel van de provincie dat zich boven het Noordzeekanaal bevindt, met uitzondering van Texel. De verzwaring en uitbreiding is een grote klus, met een investering van meer dan 1,5 miljard euro. Binnen de programma’s Helix NHN (Noord-Holland) en NuGelre (Gelderland) wordt circa 4500 kilometer aan nieuwe kabels gelegd en worden ongeveer 1600 nieuwe transformatorhuisjes geplaatst.

Kabels en transformatorhuisjes
Samenwerking tussen alle betrokken partijen staat centraal in het realiseren van deze enorme opgave. De werkzaamheden van de aannemers bestaan onder meer uit het grondwerk (graven van sleuven) en het leggen en aansluiten van elektriciteitskabels. De aannemers helpen daarnaast bij het ontwerpen en realiseren van middenspanningskabels en het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving van bewoners, dieren en vegetatie.

Samenwerking met gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, kabels en leiding bedrijven en grondeigenaren is daarbij erg belangrijk. Met alle stakeholders wordt daarom intensief de samenwerking gezocht om de benodigde onderzoeken te realiseren, vergunningen te krijgen en locaties te verwerven die nodig zijn voor het plaatsen van transformatorhuisjes en het leggen van kabels. Alleen samen kunnen alle partijen de benodigde versnelling realiseren.

Toenemende vraag elektriciteit
De economie groeit en de energietransitie versnelt. De vraag naar elektriciteit neemt toe: er worden steeds meer huizen gebouwd, met laadpalen om de auto op te laden, warmtepompen om de woning te verwarmen en inductieplaten om op te koken. Ook de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgt voor drukte op het elektriciteitsnet. Zelfs zó druk dat er gebieden zijn waar (grote) bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button