Den HelderPolitiek

Gemeenteraad akkoord met extra budget stadhuis, geen onderzoek naar alternatieve locatie

Den Helder – Ondanks de bezwaren van verschillende oppositiepartijen ging een meerderheid van de gemeenteraad maandagavond akkoord met het extra budget van 1,9 miljoen voor het stadhuis op Willemsoord. Een motie over het instellen van een onderzoek naar een alternatieve locatie, die aan de aan de Verkeerstorenweg 3, werd verworpen.

Tijdens de raadvergadering werd een aantal keer een punt gemaakt over de inhoud van de discussie. Die ging namelijk weer veel de wenselijkheid van een stadhuis op Willemsoord, terwijl veel raadsleden vonden dat dit genoeg besproken is. Harrie van Dongen van de Stadspartij zei zelfs dat het “maar eens afgelopen moest zijn met dat gezeik”. De ingediende motie over een alternatieve locatie maakte echter dat het locatiebesluit weer volop aan bod kwam. Er kwamen geen nieuwe argumenten naar voren die partijen op andere gedachten brachten. De motie vond dus ook onvoldoende steun binnen de raad.

Kostenberekening
Waar wel een nieuwe discussie over ontstond was de kostenberekening die het college vlak vóór de raadsvergadering rond had gestuurd, waaruit bleek dat het realiseren van een gemeentehuis in het oude Rabobank kantoor aan de Verkeerstorenweg nog duurder zou zijn dan de plannen op Willemsoord. Deze berekening werd tijdens de vergadering onder andere omschreven als onzinnig en ridicuul. Volgens Marije Boessenkool van GroenLinks zijn de kosten die wethouder Michiel Wouters presenteerde voor de verbouwing van het Rabobank gebouw zelfs meer dan twee keer zoveel als normaliter voor een gebouw met dat oppervlakte gerekend wordt. De opmerking daarbij was dat Wouters de kosten voor een alternatieve locatie artificieel hoger maakte, omdat hij helemaal niet open zou staan voor een andere locatie. Volgens Wouters was de berekening van het college, zoals vastgesteld in samenwerking met experts uit het ambtelijk apparaat en in de bouwsector, wel juist.

Uiteindelijk stemde een meerderheid van de raad in met het voorstel om 1,9 miljoen euro extra uit te trekken voor de bouw van het stadhuis op Willemsoord. Hoewel de raadsleden die het voorstel steunden het wel jammer vonden dat dit zo was, vonden zij de verklaring wel logisch. De kosten in de bouwsector zijn nu eenmaal enorm gestegen, zo beargumenteerde onder andere Harmen Krul van het CDA. Er werd volgens hem onterecht gedaan alsof dit project nu een uitzonderlijke kostenpost is, maar bij elk project waren er stijgende kosten geweest. Harrie van Dongen van de Stadspartij stemde in met daarbij de opmerking dat dit enkel het geval is omdat de exploitatiekosten gelijk blijven. Dit was bij het vaststellen van het orginele plan voor het stadhuis op Willemsoord een vereiste voor zijn partij.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

4 reacties

  1. Dram dram dram, alles naar de klote maar het moet en zal er komen, ben benieuwd wie hier de kerstpaketten krijgt…..

  2. Dacht, dat de Gemeente ging “luisteren” naar de Burgers van D-H, misschien ná de Verkiezingen als er een ander College is.

  3. Om Willemsoord financieel wat beter te laten zijn…. 😉 wordt er gehuurd in twee aangepaste gebouwen. Waarom moest de Schouwburg zonodig naar de oude R.W? Willemsoord [oude R.W] is… toen de werkplaatsen verhuist zijn naar de Nw. Haven met Europese subsidie [zo’n 80 mil.] in de oude stijl heringericht met de bedoeling om er een Nautische eenheid van te maken en wat blijft er van over met die Restaurants , Cafe’s en straks een Hotel B&B etc. etc. incl. het beoogde Stadhuis, helemaal niets. Waar het met Europese subsidie voor heringericht is, is helemaal weg. Ga zo door Gemeente D-H 🔝

  4. “No, you look! If someone had asked me just this morning, Is there any way that I could have less respect for you two geniuses? I would have said, “No! No, that’s not possible!”

    But, lo and behold, you went and pulled it off. Congratulations. The only problem is I’m–I’m fresh out of blue ribbons, so instead, you’re gonna have to settle for a lifetime supply of my foot up your ass!

    Now go home. You’re not fit to work tonight.”

    Dr Cox.

Back to top button
%d bloggers liken dit: