Cultuur/NatuurDen Helder

Komt de vogeltrek weer op gang?

Den Helder – Ga mee met de gids van Landschap Noord-Holland op vogelexcursie bij het Wad van Balgzand. Zaterdag 17 september is er weer een excursie op een onverwachte plek. Naast het Marineterrein bestaat een waar vogelparadijs. De excursie begint om 12:00 uur. Dat komt goed uit want het is om 12:32 uur hoogwater en dan zijn de meeste vogels te zien. Vertrokken wordt vanuit Informatiepunt ’t Kuitje; Oostoeverweg 80. Verdere informatie en reserveren via de website.

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie is een bezoek brengen wel mogelijk.

In deze tijd van het jaar zijn er grote groepen lepelaars, kleine zilverreigers en tureluurs, die zich klaarmaken voor de reis naar het zuiden. Ook zijn er de eerste rotganzen te verwachten. Deze soort trekt niet verder, maar blijft bij ons in Nederland overwinteren om in het voorjaar weer terug te keren naar hun broedgebied in Siberië.

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar de schor waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen beschikbaar. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna vijf kilometer. Onderweg wordt gestopt bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier is een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Een verrekijker meenemen is een aanrader. En een fototoestel erbij kan ook geen kwaad. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Bij voorkeur reserveren, maar ter plekke aansluiten is ook mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. Er is ook een Duitstalige gids aanwezig.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button