Den HelderNieuwsVideo

Marktkooplui kijken terug op zonnige Juttersmarkten (video)

Adverentie

Den Helder – Marktkooplui kijken terug op een goede reeks Juttersmarkten in 2022. Het was goed weer, ouderwets gezellig en er werd natuurlijk goed gekocht. Regio Noordkop peilde de stemming onder de marktkooplui tijdens de laatste Juttersmarkt van het jaar.

“De gemoedelijkheid”, dat kenmerkt de Juttersmarkten volgens palingroker Cor Bart uit Enkhuizen, “het druppelt de hele dag door, van ’s ochtends acht tot ’s middags vier heb ik de hele tijd wel mensen voor de kraam”. Het is goed weer geweest, dat speelt ook mee volgens de marktkooplui. “We hebben echt heel veel geluk gehad”, vertelt Siert van der Woude, die al meer dan twintig jaar tassen verkoopt in Den Helder, “elke dinsdag droog weer, dat is uitzonderlijk hoor. Verleden jaar hadden we veel dagen met regen erbij.”

Markten staan de laatste tijd onder druk en ook in Den Helder staan er minder kramen dan normaal. Dat komt volgens de kooplui door verschillende factoren. De belangrijkste is toch wel de coronapandemie. “Wij staan het hele jaar door op markten, zoals in Schagen en Den Oever, maar als je het alleen van de zomer moet hebben en je kunt twee jaar niet draaien dan wordt het wel heel moeilijk”, zegt Marion Lont. De Wieringse verkoopt streekproducten uit haar winkel in Hippolytushoef.

Ondanks een afnemend aantal kooplui op de markt, blijven er nieuwe gezichten bijkomen. Maureen en Marijn staan voor het eerst op de Juttersmarkt. “We hebben nog even de laatste meegepikt”, vertelt Maureen, “het is gezellig druk, hebben een hoop aanloop gehad dus we mogen tevreden wezen”. Voor de dames wordt het waarschijnlijk niet de laatste Juttersmarkt. “Zoals het er nu naar uit ziet zouden we volgend jaar graag terugkomen!”, vertelt Marijn.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button