Noord-Holland

Helft Noord-Hollandse internetshoppers eerder met cadeaus inkopen

Noord Holland – Ook voor Sinterklaas en de Kerstman is het behelpen vanwege corona. Gelukkig schieten veel Noord-Hollandse hulpsinten en -kerstmannen te hulp. Om ervoor te zorgen dat pakketjes op tijd in huis zijn, koopt 50,8% van de internetshoppers dit jaar eerder cadeaus in webshops buiten de EU. De Douane start een campagne om internetaankopers te informeren dat niet alles ingevoerd mag worden. Door vooraf de regels voor online shoppen buiten de EU te checken, voorkom je verrassingen zoals bijkomende kosten of soms zelfs inbeslagname van aankopen.

Online shoppen in webshops van China tot Amerika. Steeds meer Nederlanders doen het. Sinds maart 2020 shopte 64,4% van de Nederlanders één tot drie keer in een webshop buiten de EU. Eén op de vijf (19,7%) doet dit vaker dan voor de coronapandemie. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane onder 1.043 respondenten die weleens aankopen doen in webshops buiten de EU. De meest populaire aankopen zijn elektronica en gadgets (49,1%), kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (40,1%) en hobby- en knutselspullen (35,6%).

Weinig aandacht voor kwaliteit en veiligheid
Zo’n 90% van de online shoppers vindt de prijs en veilige en betrouwbare betaalmethoden belangrijk tot zeer belangrijk. Het voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen scoort met 62,5% beduidend lager. Laatstgenoemde kan echter een belangrijke reden zijn voor inbeslagname van pakketjes zegt douanier Jaime. “En dan zit je te wachten op iets dat mogelijk niet komt. Om dit te voorkomen adviseren wij om vóór je iets buiten de EU koopt, te checken of dit Nederland in mag. Denk aan namaak sportschoenen, maar ook aan airsoftwapens zonder vergunning.”

Vanwege de kans op een langere levertijd door corona, bestellen veel mensen cadeaus eerder dan andere jaren. De Douane waarschuwt shoppers alert te zijn op koopjes. Over aankopen in een webshop buiten de EU moeten mensen vanaf € 22 btw betalen. Controleer of deze kosten op de factuur staan. Wordt dit niet berekend in de webshop? Dan moeten deze kosten bij aflevering van het pakket betaald worden. Voor wie hier niet op rekent, kan dit een vervelende verrassing zijn.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button