Den HelderPolitiek

Raadscommissie niet blij met voorgesteld beleid woonwagenstandplaatsen

Den Helder – Het door wethouder Michiel Wouters voorgestelde beleid met betrekking tot de toewijzing van woonwagenstandplaatsen kon op weinig steun rekenen tijdens de Raadscommissie Stadsontwikkeling. De bewoners van de Korvetstraat en de G.P. Blankmanstraat menen op basis van een toezegging van 20 jaar geleden zelf te mogen bepalen wie vrijgekomen woonwagens mogen bewonen. De gemeente wil met nieuwe beleid een vaste toewijzingsvolgorde vaststellen. De commissieleden hekelde het stuk en stelden net als de bewoners dat de lopende rechtzaak eerst moet worden afgewacht.

Edwin Krijns van het CDA noemde het beleidsdocument een ‘halfbakken stuk’ en stelde dat er waarschijnlijk weinig tijd aan besteed is. Volgens Krijns en andere commissieleden is het gehaast in elkaar gezet en is er een belangrijke stap overgeslagen bij de totstandkoming van het stuk, namelijk de burgerparticipatie. Woonwagenbewoners hebben niet meegepraat. Volgens de wethouder is die kans er zeker geweest, maar de betrokkenen hebben hier geen behoefte aan. Zij willen de uitkomst van een lopende juridische procedure afwachten. Volgens Krijns is dit los van de wenselijkheid van het beleid volkomen begrijpelijk: “Deze inwoners menen al lang geleden afspraken te hebben gemaakt met de gemeente en laten dit nu controleren door de rechter. Ik begrijp dat zij niet alweer in gesprek willen gaan met een nieuw college.”

Rechtszaak afwachten
Die lopende rechtszaak maakt dat veel commissieleden vinden dat er nog wel even gewacht kan worden met het vaststellen van het woonwagenbeleid. Jan de Leeuw van de PvdA vroeg zich af waarom er nu opeens geen 2 maanden gewacht kan worden terwijl de zaak nu al 2,5 jaar loopt. Om nu beleid vast te stellen terwijl de rechterlijke uitspraak dit op korte termijn weer zou kunnen vermoeizamen is volgens hem niet wenselijk.

De portefeuillehouder denkt hier anders over. Volgens Wouters moet de rechtszaak namelijk apart worden gezien van het nieuwe beleid, dat toch een keer moet worden vastgesteld, wat de uitkomst van de rechtszaak ook moge zijn. Daarbij gaat het er volgens Wouters om dat de gemeente bepaald wat zij zelf wenselijk vinden. Eerder gaf hij als voorbeeld dat bewoners van reguliere woningen ook geen zeggenschap hebben over de bewoning van de huizen in hun directe omgeving. Daarnaast houdt hij er rekening mee dat het in de praktijk toepassen van het beleid pas na de rechterlijke uitspraak zal gebeuren.

Ondanks het pleidooi van de portefeuillehouder concludeerde de commissieleden dat er nog geen steun is voor het nu aannemen van nieuw woonwagenbeleid.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: