Cultuur/NatuurUitgaan

Gratis museabezoek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Hollands Kroon – In het kader van de Wereld Alzheimer Maand organiseert het Netwerk Dementie Vriendelijke Gemeente Hollands Kroon, samen met de gezamenlijke musea in Hollands Kroon, een gratis ‘Onvergetelijk Museum rondleiding’ voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Reserveren is gewenst.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening – onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Mensen met dementie en hun mantelzorgers wordt een gratis rondleiding aangeboden in de musea. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan het programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte.

Wie te maken heeft met dementie/Alzheimer en gratis één van de musea wil bezoeken, dient zich vooraf aan te melden. Dat kan via onderstaande musea:
Museum Oud-Anna Paulowna, Zandvaart 5, Breezand.
Open: Elke dinsdag 13.00-16.00 uur; elke eerste zondag van de maand en in de zomer iedere zondag van 14.00-16.00
Inlichtingen: (0223) 523155 of info@museumannapaulowna.nl

Museum Jan Lont, Stroeërweg 39 1777 NE Hippolytushoef
Telefoon tijdens openingsuren 0227-511353, info@museumjanlont.nl of andre@andrelont.nl.

Grootmoederstijd- en Motorenmuseum Niedorp, Schulpweg 47, 1733 AT Nieuwe Niedorp
motorenmuseum@kpnmail.nl, tel. 0226-413 571.

Museum Spaansen, Scheidersweg 6, 1731 LX Winkel
museum@spaansen.nl , tel. 0224 541 844 en vragen naar gastvrouw Ada van der Wal – Spaansen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button