Uitgaan

Lezing Frits Bosch in School 7

Advertentie:

Den Helder – Ter ere van de Maand van de Geschiedenis heeft School 7 schrijver Frits Bosch uitgenodigd om te komen vertellen over zijn boek “De Tromslager”. Deze historische roman, die zich deels afspeelt in Den Helder, beschrijft de levensgeschiedenis van Adam Bösch (1762-1824), de stamvader van de schrijver. Daarnaast geeft het een inkijkje in hoe ‘het gewone volk’ moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon. Een tijd van oorlog, armoede, epidemieën, kindersterfte en analfabetisme.

Adam wordt geboren in Zwitserland, maar kiest een andere weg dan zijn voorouders en zoekt zijn geluk in de Nederlanden, waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger. De tromslager geeft niet alleen het loopritme aan, maar is ook belangrijk om commando’s van de bevelhebber over een grotere afstand door te geven aan de manschappen. Ondanks alle beproevingen lukt het Adam met veel doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, hulp van vrienden en liefde voor muziek een gezin op te bouwen in Haarlem. De slechte economische omstandigheden dwingen hem echter met zijn gezin te verhuizen naar Den Helder. Daar werkt hij mee met de bouw van de fortificaties en staat hij in 1811 zelfs heel even oog in oog met keizer Napoleon. Als Adam in 1824 sterft neemt hij een groot geheim mee zijn graf in.

Nadat Frits Bosch in 2017 stopte met zijn psychologenpraktijk schreef hij het deels autobiografische boek Help, de psycholoog verzuipt. Ook bezocht hij de geboorteplaats van zijn stamvader in het Zwitserse Stein, waar de plaatselijke dominee hem het eeuwenoude doopboek toonde waarin de geboorte van Adam Bösch stond opgetekend. Vanaf dat moment liet zijn stamvader hem niet meer los en dook de auteur in archieven en literatuur uit de Napoleontische periode. Dit alles inspireerde hem om zijn historische roman De Tromslager te schrijven.

Aanmelden
De lezing is op donderdag 20 oktober en begint om 14:30 uur in Zaal 7. Kaartjes voor de lezing zijn te koop op de website.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button