Texel

Donateursdagen Ecomare met een kijkje achter de schermen

Advertentie:

Texel – Een straffe wind, een zonnetje en een buitje: al op de boot naar Texel waren de vele gezichten van het waddengebied tastbaar. Voor de donateurs die naar de open dagen van de zeehonden en vogelopvang Ecomare kwamen was het een mooie extra beleving. Als dank voor alle vrienden van Ecomare organiseert de opvang één maal in het jaar de donateursdagen. Niet alleen kregen de donateurs gratis toegang, ook konden ze onder andere mee met een rondleiding achter de schermen.

Tamara kon haar dochter Lotte in de rolstoel prima meenemen achter de schermen (DHfoto)

Vanuit Barendrecht zijn Tamara en haar dochter Lotte naar Texel gekomen voor deze open dag. Ze komen vaak naar het eiland. De rust en het ‘echte donker’ is voor beiden echt belangrijk om de accu weer even op te laden van hun eigen woonomgeving.

Gegrepen door het goede werk voor de natuur hebben ze twee jaar geleden allebei een ‘eigen’ zeehond geadopteerd en na vandaag komt daar zelfs een derde bij. Nadat ze zich voor de open dag hadden opgegeven scheurde pechvogel Lotte een pees tijdens het voetballen. Daar liet ze zich niet door tegenhouden. Dan maar in een rolstoel.

“Een mooie test om even de rolstoelvriendelijkheid achter de schermen te testen”, zegt de lachende Jarco die de rondleidingen aan de groepen geeft. De test is doorstaan. Zelfs achter de schermen kon de rolstoel overal komen. Jarco is dierverzorger bij Ecomare en verteld met passie over zijn werk. Gewoon een eerlijk verhaal, zeehonden zijn geen knuffeldieren.

“Sterker nog, het zijn de grootste roofdieren binnen Nederland. Met hun lengte en gewicht zijn ze drie keer groter als een wolf. Als ik ze in het wild in zee tegen zou komen”, zegt Quasi lachend, “zou ik gelijk een rondje om zwemmen”. Hij kent als geen ander de (bijt)kracht van de zeehond.

Ecomare is niet alleen zeehonden maar ook vogelopvang (DHfoto)

Karla en Hendrie uit Enschede waren ook van de partij. Twintig jaar geleden waren ze op vakantie naar Texel en werden gelijk gegrepen door het werk van Ecomare. Ze werden donateur en zijn dat nu dus al twintig jaar. Het is hun eerste bezoek aan de dag die voor de donateurs wordt georganiseerd. Ze genieten beide van de rondleiding achter de schermen en zijn vast van plan nog lang donateur te blijven.

Er zijn zo’n vijfduizend betalende vrienden van Ecomare. Dit zijn niet alleen de Texelaars, maar ook uit het hele land. Ruim driehonderd van deze vrienden zullen de opvang dit weekend bezoeken tijdens de donateursdagen. Buiten de gratis toegang kunnen ze ook een rondleiding achter de schermen krijgen. Verder konden ze mee met een strandvondstenexcursie, haringspelletjes en verschillende presentaties. Liefhebbers konden ook schedels, veren, schelpen en kleine zeediertjes ontdekken in het zeelaboratorium. Natuurlijk kon ook het voeren van de zeehonden bijgewoond worden.

Voor velen is dit toch ook echt het moment om hun ‘adoptiekind’ te bezoeken vertelt Eva, medewerker van Ecomare. We zijn heel blij met al onze donateurs en adoptanten. Personen die Ecomare willen steunen met bijvoorbeeld een emmertje vis, een adoptie of een gift kunnen alle informatie hierover vinden op de website van Ecomare.

Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button