Politiek

Behoorlijk Bestuur: “veel problemen Willemsoord BV zijn niet de schuld van de vertrekkende directeur”

Advertentie:

Den Helder – Het vertrek van Ariane Hoog, directeur-bestuurder van Willemsoord BV, heeft geleid tot een uitgebreide reactie van Behoorlijk Bestuur. “Hoog werd opgezadeld met een erfenis vanuit de twee gefuseerde organisaties, de Stelling en Willemsoord.” De fractie erkent dat de directeur fouten heeft gemaakt bij het sluiten van een nieuw energiecontract, maar ook met betrekking tot Grand Café Boefje. “Deze is door de directie van Willemsoord BV in onze ogen echt in de steek gelaten.” Echter, volgens Behoorlijk Bestuur zijn er ook tal van problemen die op het bord van de vertrekkende directeur zijn komen te liggen waarvan zij geen veroorzaker is.

Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag: “Waar het volgens ons om gaat is dat twee organisaties, de stelling en Willemsoord BV samen zijn gevoegd. Daar waren wij als partij geen direct voorstander van, omdat het te complex is. Je kan het één niet met het andere vergelijken en samenvoegen. Dit is volgens onze fractie geen goede zet geweest.” Haar fractie wil dat de gemeente weer de regie neemt en eigenaar van Willemsoord wordt. “Terug naar de gemeente en geen BV of welke constructie dan ook waar de gemeente op afstand staat, want dat werkt duidelijk niet. Wij zijn sowieso geen voorstander van de vele verbonden partijen die onze gemeente ‘rijk’ is.”

Verder betreurt Hamerslag het vertrek van directeur Hoog. “Zij deed in ieder geval goede zaken met betrekking tot het behoud van de Stelling en de bunkers. Wij zijn voorstander van dat wij behouden wat we hebben. Dat was nu juist iets waar mevrouw Hoog zich mee bezighield, zij was degene die vocht voor behoud cultureel erfgoed op Willemsoord, zelfs tegen Zeestad BV in.” Behoorlijk Bestuur begrijpt wel dat Hoog deze beslissing neemt, maar had graag gezien dat zij haar werk voort kon zetten onder een “wel werkbare constructie”. De fractie heeft het college gevraagd om een toezegging dat het opstappen van de directeur geen vertragende factor is voor de werkzaamheden op de Stelling.

Hoe reageren andere fracties?
Marije Boessenkool (GroenLinks) zegt het vertrek van Hoog ook te betreuren. “We denken dat het grootste probleem van Willemsoord in het organisatiemodel zit en niet zozeer alleen aan de directeur-bestuurder toe te schrijven is. We kunnen alleen maar hopen dat het onderzoek dat er komt de echte problemen aan het licht brengt en de juiste oplossingsrichting voor ons Helderse erfgoed.”

Al met al is er veel begrip voor de keuze van opstappen; het overheersende geluid is dat het de juiste keuze is. De PVV was immers nog steeds van plan om bij de komende gemeenteraad een motie ‘opzeggen vertrouwen in directeur-bestuurder Willemsoord’ in te dienen. Van Dongen (Stadspartij): “Mevrouw Hoog was de verkeerde persoon op de verkeerde plek.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. wat een enorm slap gelul dit allemaal, mevrouw Hoog was speciaal aangesteld om de 2 onderdelen samen te voeden, heeft zichzelf goed verkocht en daarvoor een riant salaris mogen ontvangen, nu ze het niet voor elkaar heeft gekregen en met de staart tussen de benen wegrent krijgt ze een staande ovatie van Hamerslag en Boessenkool en ligt het aan de organisatie etc etc, smoesjes smoesjes, mevrouw Hoog had de organisatie gewoon om kunnen gooien, daar was ze toch voor aangenomen….. ook het gezemel dat ze zo veel gedaan heeft voor de bunkers en de stelling, nou dat is alleen aan te schrijven aan de vrijwilligers die tot heden nog geen enkele stuiver subsidie voor bijvoorbeeld onderhoud van mevrouw Hoog hebben mogen ontvangen, al die tonnen zijn in Willemsoord en Kijkduin gepompt en de rest had het nakijken, nee mevrouw Hoog was veel te licht voor de job, next…..

    1. Voor de vrijwilligers is nooit wat gedaan en de ideeën werden door mvg Hoog van tafel geveegd

  2. Zoals ik reeds vele malen hier verkondigde : de samen smelting van Willemsoord en de Stelling Den Helder was vanaf het moment dat Helen Keur dit stond te raaskallen al een mislukking. De bewering dat mvg Hoog veel gedaan heeft voor de stelling als erfgoed is ook kort door de bocht . Er zijn meerde plannen ingediend en voorstellen gedaan door vrijwilligers om het een en ander te gaan doen met de bunkers en de forten .Zelfs met eigen middelen (lees vrijwilligers en financieen) De meeste ingediende plannen daar werd niet op geantwoord. De enkele keer dat er wel een antwoord kwam werden de plannen van tafel geveegd . Met de onderbouwing : we zijn nog steeds een nieuwe organisatie aan het opbouwen , er is geen geld , en we hebben andere prioriteiten. Wat wel opviel was dat binnen hele korte tijd alle vaste vrijwilligers en medewerkers waren vervangen door nieuw personeel .Waarvan er ook een stel weer snel vertrokken waren. Nu vertrekt de directeur en laat een grote puinhoop achter . Ik hoop dat de gemeente hier wat van leert en de boel snel weer op de rails zet . Nu met de juiste mensen naar wie ook eens geluisterd wordt.

  3. Zeestad, als er wat mis, is een heerlijke constructie voor wethouders en raadsleden om de schuldigen aan te wijzen als er iets mis is. En er gaat genoeg mis. Geen idee of mevr. Hoog heeft gefaald. Wat ik wel weet is dat Zeestad wat het ook moge kosten blijft bestaan. Er wordt wel weer een nieuwe manager aangesteld. Misstanden van en door het gemeentebestuur worden op deze organisatie afgewend. Er zal niets veranderen.
    Als dat niet meer kan zouden er al een aantal wethouders of college naar huis zijn gestuurd. De ervaring is dat ze hun baan graag behouden en er alles voor over hebben te kunnen blijven zitten.

Wellicht ook interessant

Back to top button