Recensie

Eternals (recensie)

De Marvel Comic stripverhalen uit de vorige eeuw zijn nog steeds een welkome bron voor de filmindustrie. De Marvel Studio’s hebben al veel superhelden op het witte doek tot leven gebracht. In 1977 verschenen voor het eerst de door Jack Kirby verzonnen Eternals als strip. Dit is een groep mensen met bovennatuurlijke krachten die het eeuwige leven lijken te hebben. Ze zijn niet onsterfelijk, maar leven al zevenduizend jaar op onze aarde om de mensen te beschermen en de geschiedenis in goede banen te leiden.

Ze hebben die krachten gekregen van een hogere macht uit de ruimte die, een Celestial genoemd wordt. Grote tegenstanders zijn de enorme monsters die aangeduid worden als Deviants. De groep bestaat uit zo’n tien personen die elk bovennatuurlijke eigenschappen beschikken. De van oorsprong uit China afkomstige Chloé Zhao (Nomadland) is de vrouw die de regie van dit spektakelstuk mocht doen.

De film opent met beelden van wat de Eternals de afgelopen zevenduizend jaar voor de wereld hebben gedaan. Zij arriveerden in het Mesopotamië zo’n 5000 duizend jaar voor Christus om de strijd aan te gaan tegen de Deviants. Tegen deze monsters was de bevolking absoluut niet bestand, maar de Eternals wisten ze te verslaan. Het was echter niet de laatste keer dat ze moesten optreden tegen de Deviants. Zo zien we onder meer hoe tijdens de bouw van de toren van Babel er weer strijd geleverd moest worden.

Eternals – Marvel Studios 2021

Verbeteringen
Naast de strijd helpen de Eternals de wereldbevolking ook met technologische verbeteringen en zien we hoe ze invloed hebben op het ontwerpen van de ploeg om de grond te bewerken. Ook de uitvinding van de atoombom op Hiroshima zou niet zonder de Eternals tot stand zijn gekomen. Ajak (Hayek) is de enige die kan communiceren met de Celestial. Uiteindelijk denken ze in het jaar 1500 dat alle Deviants gedood zijn en gaan alle leden de wereld in om een gewoon leven te gaan leiden.

In de huidige tijd zien we dat Sersi (Chan) in San Francisco les geeft op een lagere school. Ze heeft een relatie met Dane Whiteman (Harington) die een gewoon mens is. In San Francisco zijn ook Ikaris (Madden) en Sprite (McHugh) als de stad toch weer geteisterd wordt door Deviants. Sersi, Ikaris en Sprite gaan onmiddellijk op zoek naar hun leider Ajak, omdat er weer werk aan de winkel is voor de Eternals. Zij is echter al door een Deviant vermoord. Wanneer Sersi neerknielt bij het ontzielde lichaam, gaat de gave om te communiceren met Celestial over op haar. Zij moeten het hele team weer bij elkaar brengen om de wereld wederom te bevrijden van het grote gevaar.

Krachten bundelen
Kingo (Nanjiani) is een Filmster in India. Gilgamesh (Dong-seok) en Thena (Jolie) worden uit Australië opgehaald. Als ook Druig (Keoghan) en Phastos (Tyree Henry), de man van de machines, zich bij de groep gevoegd hebben gaan ze naar hun ruimteschip waar de dove Makkari (Ridoff) al duizenden jaren huist. Samen moeten ze de krachten bundelen om de wereld te redden van de Deviants en een onverwacht ontwakend gevaar.

Het verhaal is niet makkelijk met veel verschillende personages die ook onderling nog conflicten en vriendschappen hebben. Angelina Jolie (Maleficent) speelt de door geheugenverlies getergde Thena, maar weet met haar prachtige wapens sierlijk haar tegenstanders te verslaan. Door de vele terugblikken komt Salma Hayek (Hitman’s Wife’s Bodduguard) regelmatig terug als de strijdbare Ajak. Richard Madden (Game of Thrones) speelt een belangrijke rol als Ikaris die kan vliegen en met zijn ogen vernietigend kan stralen als Superman. Li McHugh (The Lodge) is de eeuwig jonge Sprite die hele omgevingen kan veranderen. De dove actrice Lauren Ridloff (Walking Death) is als Makkari in staat om in luttele seconden de hele wereld rond te gaan en communiceert met gebarentaal.

Alle rollen zijn goed gecast en komen lekker uitgebreid aan bod. De afdeling speciale effecten heeft zich heerlijk kunnen uitleven. De film duurt wel 2,5 uur, maar het verhaal is goed en blijft van het begin tot het eind prachtig om te zien. Dus mag de echte Marvelliefhebber, maar ook de toeschouwer die van mooie beelden houdt, deze niet missen. Natuurlijk ook bij deze film blijven zitten, want de opmaat naar het vervolg wordt helemaal aan het eind van de titelrol gegeven.

Regie: Chloé Zhao
Met: Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salm Hayek, Kit Harington, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Ma Dong-seok, Harish Patel
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button