Politiek

Bedrijf wil kernreactor in Den Helder bouwen, gemeente zoekt locatie

Advertentie:

Den Helder – Een bedrijf heeft plannen om een kernreactor in Den Helder te vestigen. De gemeente is hierdoor benaderd en de twee partijen zijn aan het verkennen waar dat gerealiseerd kan worden. Dat zei wethouder duurzaamheid, Peter van Diepen, maandagavond tijdens een informatiesessie voor de gemeenteraad over het bouwen van een Small Modular Reactor (SMR) in Den Helder. Hij maakte nog niet bekend om welk bedrijf het gaat, maar vertelde wel dat het “een van de grote leveranciers” van SMR’s is.

De beeldvormende avond bestond uit een drietal presentaties: van NRG, de ANVS en het RIVM. Volgens NRG, de beheerder van de kernreactor in Petten, gaat de Kop van Noord-Holland met de komst van een kernreactor in Den Helder dé nucleaire kennis hub van Nederland worden. Ook de aanwezige raadsleden waren enthousiast. “Dit kan ook een vestigingsklimaat voor andere bedrijven betekenen, bij een toezegging dat we deze stroomvoorziening gaan creëren. Er kan een mega werkgelegenheid gecreëerd worden, bijvoorbeeld op industriegebied, wat Den Helder ten goede komt”, zei Michel Pastoor. De wethouder was het met Pastoor eens: “Dit kan enorm interessant zijn voor bedrijven, om zich in of rondom Den Helder te vestigen.”

Locatie en bouwtijd
De hamvraag is: waar moet de SMR komen? Deze ‘kleine’ kernreactor neemt 8 tot 20 voetbalvelden in beslag. Daar zit geen plofzone bij; die is er niet. “Het is niet zo dat er geen huizen mogen worden gebouwd binnen een bepaalde straal van de reactor, maar er vindt wel een risico-evaluatie plaats”, aldus NRG-medewerker Gilliam van Oudenaren. Over de locatie is op dit moment nog niets duidelijk, behalve dat het mandaat bij de gemeente ligt. De raad beslist over het wijzigen van bestemmingsplannen en het verlenen van een vergunning op grond van het bouwbesluit.

Verder speelt de ANVS een belangrijke rol in de vergunningsprocedure voor het bouwen van een kernreactor in Nederland. Joran de Jong, coördinerend adviseur vergunningverlening nucleaire installaties bij de ANVS, vertelde de raadsleden maandagavond dat die hele procedure drie jaar in beslag neemt. Die tijd gaat pas lopen als alles rond is: een locatie, ontwerp en een leverancier. Pas als alle vergunningen verstrekt zijn, kan de bouw van start gaan. De tijdindicatie die Van Oudenaren daarvoor gaf was ongeveer vijf jaar.

Leo van Esdonk (Fractie Pastoor) maakte een rekensommetje en concludeerde dat de realisatie van een SMR in Den Helder nog behoorlijk wat tijd in beslag zal nemen. Hij vroeg zich af of de ANVS niet wat vooruit kan werken, om het proces sneller te laten verlopen. De Jong moest Van Esdonk echter teleurstellen: “We bereiden ons zeker voor op initiatieven die gaan komen, maar we nemen de tijd die we nodig hebben om een zorgvuldige beoordeling te doen.” Het is volgens De Jong niet mogelijk om de vergunningsprocedure in te korten, zonder dat dat ten koste gaat van de zorgvuldigheid.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

10 reacties

  1. Een virtuele avond waarin werd geacteerd alsof Den Helder een eiland is en geen rekening behoeft te worden met een landelijk energiebeleid en een landelijk/ Europees elektriciteitsnet. Dit laatste lijkt mij toch verstandig alvorens een bedrijf alvast aan het subsidieinfuus te leggen. Overigens is de bouw van kerncentrales meer dan wenselijk.
    Het is ook duidelijk dat de motie in de oorlog tegen CO2 tot allerlei onsamenhangende ogenschijnlijk goede ideeen leidt.
    De samenhang van dingen is hier en ook in de NL politiek een weeskind.

  2. Krijgen we als bewoners nog een keuze of we dit wel willen? Of gaat men wederom on-democratisch lekker de kas van de grote bedrijven spekken met belastinggeld van de hardwerkende mensen. Dit is nou niet bepaald het plaatsen van een voorrangsbord langs een doorgaande weg, dit project moet zeker de steun van omwonenden krijgen. Een kerncentrale zal best werkgelegenheid creëren, maar zal ook de benodigde risico’s met zich mee brengen.

  3. dus het moet snel snel en het is een pilotproject en als het mis gaat: jammer voor de burgers van den helder. benieuwd of het weer een nutteloos project van zeestad wordt.

  4. Het zou een schone stad als den Helder sieren om voor “schone” energie te gaan, bv waterstof, gebruik daar de Vissershaven ,Marsdiep, Noord-Hollands kanaal, Wieringen voor!
    Kerncentrale bouwen duurt lang, kost veel en geeft “eeuwig” afval en is niet veilig, zie kerncentrales waar het fout ging, NIET DOEN!

    1. Geachte Lanser, de oorlog tegen CO2 is kwaadaardig en onzinnig. De schade die hiermee ons allen wordt toegebracht is groot. CO2 is schoon en reukloos. CO2 is nodig om het leven in stand te houden. CO2 is nodig voor alles wat groeit en bloeit. CO2 heeft geen enkel bewezen invloed op het klimaat. Productie van waterstof is inefficiënt. Bovendien levert verbranding van waterstof waterdamp op en dat is wel van invloed op het klimaat.
      Windmolens en zonnepanelen vragen een uitzonderlijke milieubelasting. Het verbranden van biomassa is bijzonder schadelijk en een stevige aanslag op het milieu.
      Dan kernreactoren. Het afval probleem is klein. Met de ontwikkeling van de Thorium reactor is veel van dat afval herbruikbaar.
      De ramp met de reactor in Chernobyl is veroorzaakt door een kwalijk experiment met een niet zelf stoppende reactor. Het ongeval met Fukushima is veroorzaakt doordat de dijken rond het reactor complex niet op de in de vergunning vereiste hoogte waren gebouwd.
      Bedenk dat het percentage CO2 in de atmosfeer 0,04% bedraagt waarvan een deel het gevolg is van menselijk handelen en ook dat er geen klimaat crisis is, dan is de energietransitie een met angst verhalen verkochte onnodige verbouwing waarbij enkelen grof verdienen en de werker zijn welvaart inlevert.

  5. Biovergassingsinstalatie, kerncentrale, toe maar!
    Ik ben het eens met Kaasje. Beide dragen risico’s voor omwonenden met zich mee en ook overlast. Dus omwonenden moeten daar echt heel goed over voorgelicht worden en niet alleen een hiephiephoera verhaal over “werkgelegenheid” en “financiële voorspoed”. Iedereen inwoner van Den Helder moet heel duidelijk voor ogen hebben wat je ermee in huis haalt. En we moeten er inderdaad een stem in hebben, het gaat om onze gezondheid tenslotte en die is onbetaalbaar.

  6. Harmke de snelste manier om een bevolking dood te laten gaan is de creatie van energiearmoede !!!

Wellicht ook interessant

Back to top button