Hollands KroonUitgaan

Stilstaan in Hollands Kroon bij overleden kinderen op Wereldlichtjesdag

Hollands Kroon – Op veel gemeentelijke begraafplaatsen in Hollands Kroon is het mogelijk om stil te staan bij gestorven kinderen.
Wereldwijd komen op Wereldlichtjesdag mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken op de tweede zondag in december. Zij steken om 19.00 uur een kaarsje aan.

Op de tweede zondag in december is het sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Op zondagavond 11 december zijn de poorten open van de gemeentelijke begraafplaatsen Anna Paulowna (Middenweg), Middenmeer, Wieringerwaard, Zandburen (Hippolytushoef) en Stroe. Dat is om ouders, grootouders, familie, vrienden en andere belangstellenden te ontvangen, zodat zij een lichtje kunnen aansteken.

Doordat mensen over de hele wereld om 19.00 uur een lichtje aansteken ontstaat er door de verschillende tijdzones in de wereld een golf van licht. Zo wordt de wereld een beetje lichter voor de mensen die hun kind of kindje hebben verloren. Zij zijn niet alleen met hun verdriet. Het maakt niet uit of het gaat om een verloren verwachting, hoe oud het kind was of hoe lang het geleden is. Het overleden kind is altijd in iemands hart en gedachten. Elke begraafplaats krijgt een eigen invulling voor deze avond

Plaatselijke uitvaartondernemers en vrijwilligers zorgen voor de organisatie. Er worden lichtjes aangestoken en er is een mogelijkheid de naam van het overleden kind(je) te noemen of laten noemen. Dan is er een moment van stilte. Ook is er muziek en worden er gedichten voorgelezen. Daarna kunnen aanwezigen elkaar ontmoeten, om samen dit moment en deze herinnering te delen.

Mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen, iedereen is welkom. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden de aanwezige mensen.

Vanaf 18.30 uur is men welkom op de deelnemende begraafplaatsen, om op 19.00 uur samen de lichtjes te kunnen ontsteken.

Om deze avond goed te organiseren wordt het op prijs gesteld als men zich vooraf aanmeldt. Dit kan via de aanmeld-knop op de pagina van de gemeente Hollands Kroon.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button