Den HelderPolitiekUitgaan

Burgemeester wil Happy Hours weer verbieden ondanks keuze gemeenteraad

Advertentie:

Den Helder – Burgemeester Jan de Boer heeft als portefeuillehouder in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voorgesteld om Happy Hours in de Helderse horeca weer te verbieden. Twee jaar geleden heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met een amendement van het CDA, waardoor het stunten met kortingen op drank tot 23.00 ’s avonds juist werd toegestaan. Fractievoorzitter Harmen Krul was niet te spreken over de handelingswijze van het college.

CDA raadslid Edwin Krijns beargumenteerde in 2019 dat er in de horeca voldoende regels zijn over verantwoord schenken. De prijs van de drank zou hier geen invloed op hebben. Hoewel de burgemeester, toen Koen Schuiling, tegen het idee was, stemde toch een meerderheid van de raad vóór. Tot 23.00 ’s avonds mogen horecaondernemers daarom flinke kortingen geven op alcoholische dranken. Nu, twee jaar later, gaat de gemeente de APV wijzigen en staat het verbod tot grote verbazing van de gemeenteraad opeens weer in het stuk.

Besluiten van de raad respecteren
Harmen Krul van het CDA liet tijdens de commissievergadering Bestuur en Middelen op maandagavond weten dat hij van mening is dat dit echt niet de bedoeling is. Het college zou niet moeten proberen om een raadsbesluit bij de eerstvolgende mogelijkheid weer terug te draaien. “Ik word nu gedwongen om exact hetzelfde amendement opnieuw in te gaan dienen en vervolgens weer exact dezelfde politieke discussie te voeren”, aldus Krul. Zijn voorkeur was dan ook dat het bestuur zich nogmaals zou buigen over het stuk, zodat een herhaling van het eerdere amendement niet nodig was.

Het gaat hier volgens Krul namelijk niet zozeer om een inhoudelijke discussie over dit artikel in de APV, maar over een principieel punt: Het college moet de raadsbesluiten respecteren. Burgemeester De Boer stemde er uiteindelijk mee in om nogmaals te gaan kijken naar het eerdere raadsbesluit, hij was niet volledig op de hoogte van de wijze waarop het eerdere besluit tot stand was gekomen. In de raadsvergadering van 20 december wordt het voorstel verder besproken en volgt het besluit over het wel of niet behouden van Happy Hours.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

2 reacties

  1. Na een periode van glimlachen heeft hij zijn masker afgezet……………….

Wellicht ook interessant

Back to top button