Maritiem

“Navy Games – meer dan een spel” in het Marinemuseum

Advertentie:

Den Helder – Het Marinemuseum opent de nieuwe tentoonstelling “Navy Games – meer dan een spel”. De tentoonstelling laat de bijzondere wisselwerking zien tussen marinespellen voor amusement en voor het opleiden van marinepersoneel. Navy Games is tot stand gekomen in samenwerking met Wargaming.net (World of Warships), het Simulatie Centrum Maritiem, de Koninklijke Marine, Bruns bv. en Kinkorn. Zo kunnen realistische scheeps- en vliegtuigmodellen gebruikt worden voor herkenningsdoeleinden. En een tactisch bordspel of simulatie kan ingezet worden om militairen te trainen.

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is het spel “Jane Naval War Game”. Dit spel is bedacht door de Britse journalist en illustrator Frederick T. Jane in 1898, de grondlegger van het jaarlijkse naslagwerk Jane´s fighting ships. Jane’s spel was zeer succesvol en werd dan ook door veel landen gebruikt om het marinepersoneel te trainen. Hij werkte met slimme rekenmodellen en slaagde erin de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Jane’s rekenwerk vormt nog vaak de basis voor simulaties en spellen die zijn ontworpen op basis van marinetactiek en -strategie. Exemplaren van het Jane Naval War Game zijn tegenwoordig zeldzaam. Over de hele wereld zijn slechts twee complete sets bekend. Eén daarvan is in het bezit van de Naval History and Heritage Command in Washington. Het andere exemplaar bevindt zich in de collectie van het Marinemuseum en is te zien bij de tentoonstelling “Navy Games”.

Bezoekers krijgen de unieke kans te varen in een simulator die gebouwd is door het Simulatie Centrum Maritiem van de Koninklijke Marine. Hier worden digitale trainingsfaciliteiten ontwikkelt die gebruikt worden om marinepersoneel op te leiden. Ook werkt het Marinemuseum samen met Wargaming.net, de maker van het maritieme arcade spel World of Warships. De bezoeker kan het spel spelen en ontdekken hoe dit bedrijf op basis van originele bronnen historische schepen weer tot leven brengt met realistische 3D-modellen.

Virtuele maritieme missies
“Wij zijn verheugd om samen te werken met het Marinemuseum in Den Helder – een van de beste marinemusea van Europa – door aanwezig te zijn in de tentoonstelling Navy Games. Hier laten wij bezoekers graag onze eigen kijk op virtuele maritieme missies laten zien. Voor ons was de beslissing om samen te werken gemakkelijk en vanzelfsprekend, omdat ons spel altijd al nauwe banden heeft gehad met marine musea en archieven – de bewaarders van de marinegeschiedenis. We voelen ons vereerd en zijn er trots op dat we de kans hebben gekregen om enkele van onze schepen zorgvuldig te modelleren aan de hand van documenten en foto’s die rechtstreeks afkomstig zijn uit het Marinemuseum en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, waaronder 13 verschillende schepen van de Koninklijke Marine die in ons spel zijn vertegenwoordigd, zoals de kruiser HNLMS De Ruyter of de onlangs uitgebrachte destroyer, HNLMS Tromp”, aldus Rajeev Girdhar – Global Operations Director World of Warships

De feestelijke publieksopening is op zaterdag 17 december om 10:30 uur. De officiële opening is om 11:00 uur. Avonturier en Youtuber Govert Sweep zal bij de opening aanwezig zijn. Kaarten voor de opening zijn te winnen op de website.

Marinemuseum
Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar de bezoeker de marine echt beleeft. Stap van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur aan boord van de museumschepen en leer door de interactieve tentoonstellingen meer over de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Kijk voor meer informatie op www.marinemuseum.nl of te volgen op Facebook en Instagram.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button