Politiek

Is € 3,7 miljoen voor Zuyder-Horn wel marktconform?

Advertentie:

Den Helder – De gemeente heeft het appartementencomplex Zuyder-Horn aan de Woningstichting verkocht voor € 3.720.000,-. Dat blijkt uit de Decembernota. De verkoopopbrengst van 3,7 miljoen euro is één van de financiële meevallers van 2023, waardoor de gemeente dit jaar 8 miljoen euro overhoudt ten opzichte van de begroting. Bij het bespreken van deze financiële ontwikkelingen tijdens de raadscommissie bestuur en middelen maandagavond, wilde GroenLinks weten: Hoe is de verkoop van Zuyder-Horn getaxeerd? Is die € 3,7 miljoen marktconform?

Wie op makelaarssites zoekt naar 2-kamerappartementen, ziet op de Jan Verfailleweg, de Torp en Marina Park een gemiddelde van € 180.000,- per appartement van 75 vierkante meter. Zuyder-Horn telt 63 appartementen. Met € 3.720.000,- voor 63 appartementen verkoopt de gemeente elk appartement voor slechts € 59.047,- aan de Woningstichting. Dat lijkt op het eerste gezicht dus niet marktconform. Toch beantwoordde wethouder Van Diepen de vragen van GroenLinks als volgt: “Er is een marktconforme prijs betaald en de taxatie is gemaakt door het bureau Thorbecke.”

Het taxatiebureau Thorbecke wil niet vertellen hoe de taxatiewaarde van € 3,7 miljoen tot stand is gekomen. “De gemeente Den Helder is onze opdrachtgever en kan uw vragen beantwoorden”, is het antwoord van de woordvoerder.

Uit de reactie van de gemeente blijkt dat de ogenschijnlijk lage taxatiewaarde te maken heeft met de technische staat van het gebouw. “Het pand is gedateerd en dient ingrijpend aangepakt te worden. Bij de verkoop hebben we de Woningstichting opdracht gegeven om het pand planmatig te onderhouden en te verduurzamen. De benodigde toekomstige verduurzaming heeft een waardedrukkend effect en dit is verwerkt in de uiteindelijke verkoopprijs.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Het was hier goed geweest als het “Didam arrest” ter berde was gebracht.
    Voor de liefhebber: google maar effe…

    1. Moeten er wel andere gegadigden zijn toch? Je kunt deze prijzen niet vergelijken met de vraagprijs van een appartement waar je ook echt kunt gaan wonen. Ze zijn verhuurd en blijkbaar heeft de vorige eigenaar ze niet zo goed onderhouden en al helemaal niet mee laten gaan met de tijd, aldus de gemeente (gek genoeg lijkt dat ook de vorige eigenaar te zijn). Een starter op zoek naar een appartement heeft hier helemaal niets aan. Die heeft niets aan een goedkoop appartement waar hij niet kan gaan wonen, omdat het verhuurd is. Heb het niet nagekeken, maar dit complex is waarschijnlijk niet eens gesplitst. Dat Didam arrest zou volgens mij alleen van toepassing zijn als er daadwerkelijk andere geinteresseerden zijn die mogelijk een hogere prijs zouden willen betalen.

Wellicht ook interessant

Back to top button