Overige

Beslagvrije voet is dit jaar veranderd

Den Helder – Er is iets veranderd voor wie een bijstandsuitkering heeft en een schuld moet aflossen. Sinds 1 januari is de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet ingegaan. Deze nieuwe wet zorgt er onder meer voor dat de berekening van de beslagvrije voet voor iedereen op dezelfde manier gebeurt. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waar de schuldeiser niet aan mag komen. Van deze beslagvrije voet moet iemand zijn vaste lasten betalen en ook zijn eten en drinken.

Voor iedereen geldt per 1 januari dat maandelijks een bedrag om af te lossen minimaal vijf procent van de bijstandsnorm moet zijn. Wie een bijstandsuitkering heeft en op dit moment niets aflost, of minder dan vijf procent van de bijstandsnorm aflost, moet door de nieuwe wet vijf procent van de bijstandsnorm per maand aflossen. Wie meer dan 5 procent van de bijstandsnorm aflost, kan dit bedrag terugbrengen naar vijf procent maximaal. Voor wie geen bijstandsuitkering meer heeft dan wordt een bedrag berekend of gelden wettelijk vastgestelde bedragen.

Schulden bij het Sociaal Domein in de gemeente Den Helder?
In de loop van dit jaar ontvangen alle inwoners die een schuld hebben aan het Sociaal Domein van de gemeente Den Helder een brief over wat dit precies voor hen betekent. De gemeente heeft twaalf maanden de tijd om de aflossingen aan te passen.

Meer informatie op beslagvrije voet.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button