Recensie

Operation Fortune: Ruse de Guerre (recensie)

Advertentie:

Er zijn een paar regisseurs in het vak, waarvan je geen film wilt missen. Guy Ritchie is zo’n filmmaker, die op een ludieke manier geweld met humor weet te mixen. Hij heeft net als Tarantino zijn eigen stijl, waarbij de dialogen en de muziek zeker van toegevoegde waarde zijn. Zijn debuut als regisseur in 1998 met ‘Lock, Stock en Two Smoking Barrels’ betekende ook de grote doorbraak voor Jason Statham als acteur. De twee hebben inmiddels een soort van verbond voor het filmleven, Statham keert vaak terug in de films van zijn ontdekker.

De film begint in Londen bij de Britse geheime dienst als topman Nathan Jasmine (Elwes) op de hoogte wordt gebracht van een dreiging in de onderwereld. In de Oekraïense havenstad Odessa zijn bij een actie maar liefst 20 bewakers om zeep geholpen en de vraag speelt waar dit om gaat. Wat was de buit, het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met wapenhandel, maar men weet dit niet zeker. Vast staat wel dat meerdere partijen zijn geïnteresseerd in die buit. Jasmine krijgt als opdracht mee een team te formeren en in het misdaadcircuit te infiltreren.

Nee is geen optie
Hij reist naar Marokko om Orson Fortune (Statham), zijn beste en ook meest controversiële agent, te bereiken. Die geniet net van een volgens hemzelf welverdiende onthaast trip en staat niet te popelen. Het antwoord nee is geen optie, maar echt blij gaat Fortune niet aan het werk; zijn favoriete collega Mike (Ferdinando) is niet beschikbaar, die heeft een andere klus. Hij wordt opgezadeld met de betweterige vrouwelijke agent Sarah Fidel (Plaza) en de in zijn ogen eigenlijk onervaren J.J. (Malone). Ze verplaatsen zich naar Madrid, waar ze merken dat er nog een team van de geheime dienst hun pad kruist!

Fidel mag, net als Fortune, graag sarcastisch uit de hoek komen; zij is wel een soort volwassen ‘wizzkid’ en behendig met het hacken van netwerken. Het spoor leidt naar zo’n beetje de belangrijkste man in de handel van oorlogsmateriaal, de steenrijke Greg Simmonds (Grant). Hij is de spin in het web van slechtigheid, met een keurige dekmantel van liefde voor weeskinderen. Daarnaast heeft hij een zwak voor de acteur Danny Francesco (Hartnett). Hierdoor weet Orson Fortune een fantastische krijgslist, een Ruse de Guerre, te verzinnen om dichtbij de streng beveiligde misdadiger te komen. Het feestje begint in Cannes en krijgt een vervolg in Turkije.

Sterk tekstwerk
Naast Jason Statham maakt Guy Ritchie regelmatig gebruik van dezelfde mannelijke acteurs. In deze film is het dan ook voluit genieten van Hugh Grant, de handsome Engelse gentleman als charmante slechterik. Daarnaast doet Josh Hartnett zijn naam eer aan en is hartverwarmend in zijn rol als acteur Danny Francesco. Met tussen alle spelers prima dialogen, hulde aan de drie scriptschrijvers Ivan Atkinson, Marn Davies en Guy Ritchie zelf voor sterk tekstwerk!

Operation Fortune is een film zoals je deze van Guy Ritchie kunt verwachten. Een mix van geweld in een wereld van klatergoud en slechte mensen met een flinke korrel droge humor. Van begin tot het eind een film zonder ‘inkakmomenten’, met een vrolijk deuntje van Dean Martin voor ons ouderen. Voor de jongeren echter ook goed nieuws: vanaf 12 jaar mag je, ondanks de wel minimaal honderd geweldsdelicten in de rolprent, deze film bezoeken. De Kijkwijzer, met hun belachelijk belerende vingertje, denkt dat het geen kwaad kan!

Regie: Guy Ritchie
Met: Jason Statham, Hugh Grant, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Bugzy Malone, Cary Elwes, Peter Ferdinando, Lourdes Faberes, Max Beesley
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button