Texel

Opstand van de Georgiërs

Texel – Het boek “Opstand van Georgiërs” verschijnt 16 maart in de winkel. Het gaat over op de opstand die de Georgiërs voerden tegen de Duitsers op het eiland Texel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leek Texel de oorlogsjaren vrij rustig te zijn doorgekomen. Gevechten hadden zich vooral elders op het vaste land afgespeeld, maar de maanden april en mei van 1945 zouden te boek komen te staan als de bloedigste oorlogsmaanden in de geschiedenis van het eiland.

Het boek vertelt 75 jaar na de bevrijding een onbekend stukje WOII-geschiedenis van Nederlandse bodem. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog toen de overwinning op Nazi-Duitsland onafwendbaar leek, kwam een kleine groep Georgische krijgsgevangenen in opstand. Ze waren in dienst van de Wehrmacht, gestationeerd op Texel. De krijgsgevangenen grepen naar de wapens en verzetten zich hardhandig tegen de Duitsers. Hitler verordonneerde dat het eiland koste wat kost in Duitse handen moest blijven. Hierop volgde een intens bloedige strijd die weken duurde, zelfs na de officiële capitulatie van de Duitsers.

Pas op 20 mei 1945 , vijftien dagen nadat Nederland officieel was bevrijd, wisten Canadese troepen het eiland te bevrijden. Slechts 200 Georgiërs overleefde deze slag, die het leven kostte aan bijna 1500 mensen. Het boek is geschreven door Eric Lee, de uitgeverij voor dit boek is Karakter Uitgevers B.V, het boek kost €27,99.

Toon meer

Dirk Kalverboer

Dirk Kalverboer is stagiaire bij Regio Noordkop. Hij woont op Texel en maakt elke dag met groot enthousiasme de oversteek naar het vaste land. Dirk richt zich tijdens zijn stage op redactiewerk, filmen en editen. Dirk is bereikbaar via dirk@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button