Den Helder

Spanningen lopen op tijdens Helderse mensensmokkelzaak

Advertentie:

Haarlem/Den Helder – “Is er soms iets? U zit me de hele tijd aan te kijken.” Zo onderbrak de officier van justitie maandag advocaat Sjoerd van Galen bij de rechtbank in Haarlem. Van Galen was op dat moment net zijn verzoek aan het toelichten om de 39-jarige J. F. uit Den Helder vrij te laten. F. probeerde op 2 december vorig jaar twaalf mensen naar Groot-Brittannië te vervoeren in een zeilboot. Volgens de officier van justitie verkeerden de passagiers op dat moment in levensgevaar. De onderbreking leidde tot ergernis bij de raadsman. De rechter maande uiteindelijk beide partijen om de discussie zakelijk te houden.

Van Galen wil dat zijn cliënt de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak in vrijheid kan afwachten. F. zit namelijk volgens hem al erg lang vast, in het scenario dat er geen sprake van levensgevaar was tijdens de overtocht. Van Galen wees erop dat de Marechaussee besloot de zeilboot zelf terug te sturen na de aanhouding. Dat zou volgens hem niet zijn gebeurd als de situatie onveilig was. Het rapport waarop het Openbaar Ministerie (OM) baseert dat de passagiers van de boot wel in levensgevaar verkeerden, is volgens de raadsman erg slecht.

Het OM benadrukte echter dat er maar twee reddingsvesten aan boord van de boot lagen en dat er ook geen marifoon was. Als de boot onderweg in botsing was gekomen met een groter schip, was er volgens de officier dus wel degelijk een gevaarlijke situatie ontstaan. Het OM wil daarom dat F. voorlopig nog vast blijft zitten, tot het moment dat de strafzaak tegen F. en zijn medeverdachte inhoudelijk kan worden behandeld. Die datum staat nog niet vast.

Geschreven door Joost Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button