Sport

Den Helder Suns niet meer ongeslagen

Den Helder – Tot in het begin van het vierde kwart had Den Helder Suns de beste papieren om de winst te pakken. Met nog 9 minuten te spelen gaf het scorebord 77-67 aan. Zorg en Zekerheid Leiden liet zich echter niet opzij zetten en trok de verdediging nog wat strakker aan. Daar konden de Suns niet mee overweg. Van 81-76 (vierde minuut) liep Zorg en Zekerheid Lieden door naar 81-93. Uiteindelijk werd het 85-93 en moest Den Helder het eerste verlies van het seizoen incasseren.

Den Helder Suns en Zorg en Zekerheid Leiden zijn het seizoen goed begonnen. Waar de Suns onder meer wisten te winnen van Heroes Den Bosch en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, daar was Zorg en Zekerheid Leiden al de meerdere geweest van Donar. Twee ongeslagen ploegen met vrij veel Nederlandse inbreng, dat beloofde veel goeds.

Het werd een leuke wedstrijd, waarin diverse runs werden geplaatst. Via een dunk van Emmanuel Nzekwesi pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 8-13 voorsprong, met een time-out van de Helderse coach Peter van Noord tot gevolg. Den Helder Suns zocht onder leiding van een voor rust zeer sterk spelende Boyd van der Vuurst de Vries steeds naar de open man. En dat zijn vaak schutters van ver. Via Stan van den Elzen, die in oktober nog een plaaggeest voor de Leidse formatie was, Bolden Brace en Van der Vuurst de Vries zelf wisten de Suns Zorg en Zekerheid Leiden na 10 minuten één puntje voor te blijven.

Voordelige marge
In het tweede kwart noteerde de formatie van Geert Hammink in korte tijd de eerste twee driepunters via Jamayro de Windt en Luuk van Bree. Bij 37-35 voor de Suns kwam Giddy Potts voor de Leidse ploeg ook door met een bommetje. Dat was de aanzet voor een 9-0 run, die Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten voor de pauze op een 37-44 voorsprong zette. De Suns lieten zich echter niet gek maken en profiteerden ook van een paar Leidse turnovers. Brace gooide er twee bommetjes in, Tom Koopman en Van der Vuurst de Vries waren ook succesvol van ver. Met een 16-2 run sloot Den Helder het tweede kwart af. Zo ging de thuisploeg met een voordelige marge de rust in: 53-46.

Van der Vuurst de Vries kwam in de eerste helft al tot 17 punten. Aan Leidse zijde was Nzekwesi eveneens goed voor 17 punten. De Leidse power forward bezorgde Yarick Brussen een zeer lastige middag.

Na de pauze vielen de ballen voor de Suns een stuk minder; alleen Van den Elzen (twee keer), Brace en Ben Kovac waren nog succesvol. Dat had ook te maken met het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging op Van der Vuurst de Vries had opgevoerd. De Helderse spelmaker kwam niet meer in het spel voor en wist alleen nog de laatste score van de wedstrijd aan zijn puntentotaal toe te voegen.

Voorsprong ZZ
Na zes minuten spelen in de tweede helft schoot Potts met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden naar de eerste voorsprong na de pauze: 60-61. Via een dunk en een score uit de aanvallende rebound van Dyon Halman nam Den Helder Suns het heft weer in handen. Brace had aan één seconde genoeg om een hele verre driepunter in de buzzer raak te schieten. Zo stond het na drie kwarten 72-67.

Den Helder Suns nam het eerste voorschot op de zege door het vierde kwart te openen met een driepunter van Kovac en een score van Brace: 77-67. Marijn Ververs, die wederom 40 minuten speelde en 20 punten liet aantekenen, verzorgde de eerste Leidse score van het vierde kwart. De Leidse wil om te winnen werd in de daaropvolgende aanval verduidelijkt. Na drie aanvallende rebounds op rij kwam Van Bree door met een dunk. Zorg en Zekerheid Leiden kwam toch weer opzetten. Nadat Nzekwesi op de break een alley-oop pass van Van Bree binnendunkte, nam Van Noord meteen een time-out. Er waren nog vijf minuten te spelen en de voordelige marge was teruggebracht tot één punt: 81-80.

Deze time-out had niet het gewenste succes. Tot aan de laatste minuut wist Den Helder niet meer te scoren. Zorg en Zekerheid Leiden rook de winst. Na een steal en een dunk van Worthy de Jong (goed voor 15 punten en 10 assists) moest Van Noord wederom zijn ploeg naar de kant halen. Op twee minuten van het einde stond het 81-90 en was er een wonder nodig om de ongeslagen status van de Suns nog even door te trekken.

Niet meer ongeslagen
Met nog iets meer dan een minuut op de klok knalde Van Bree er weer een driepunter in en daarmee was de wedstrijd echt wel gespeeld, voor zover dat al niet iets eerder gebeurd was. Van den Elzen en Van der Vuurst de Vries lieten nog wel scores aantekenen, maar door de 85-93 was de ongeslagen reeks van de Suns ten einde en voegde Zorg en Zekerheid Leiden daar nog een wedstrijd aan toe.

De schotpercentages laten zien dat beide ploegen makkelijk kunnen scoren. De Suns sloten af met een overall schotpercentage van 52,3%, Zorg en Zekerheid Leiden eindigde op 69,1%. Nzekwesi werd Leids topscorer met 23 punten, gevolgd door de 9 uit 9 schietende Ververs met 20 punten. Van Bree (18), De Jong (15) en Potts (10) zaten ook nog in de dubbele cijfers. Van der Vuurst de Vries was de Helderse topschutter met 19 punten, gevolgd door Brace (14), Van den Elzen (13), Kovac 12 en Halman 10.

Geschreven door Martin Hoekstra, foto’s: DHfoto

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button