Cultuur/NatuurUitgaan

College: De uitbeelding van Maria Magdalena in de kunst

Advertentie:

Hollands Kroon – Zin in Oosterland nodigt belangstellenden uit voor een kunstcollege over Maria Magdalena door Sophie Oosterwijk op zondag 3 april 2022 van 16.00 uur tot 17.00 uur in de Oosterlanderkerk.

Wie was Maria Magdalena? Na zoveel eeuwen is de waarheid moeilijk te achterhalen. Kunstenaars zoals Jan van Scorel, Donatello, Titiaan, Caravaggio en Rembrandt hebben haar op zeer uiteenlopende manieren afgebeeld: als een rijk geklede courtesane met een zalfpot, als een berouwvolle, vrijwel naakte zondares, of met haar lichaam slechts verhuld door haar lange haar.

De Maria Magdalena die we menen te kennen uit de bijbel is eigenlijk een samenvoeging van verschillende figuren uit het Nieuwe Testament, zoals de zuster van Martha en Lazarus (Lucas 10) en de vrouw aan wie de verrezen Christus allereerst verscheen (Marcus 16). Middeleeuwse legendes vertellen ook dat Maria Magdalena na de Kruisiging naar Frankrijk reisde, waar ze de rest van haar dagen als kluizenares boete deed in de Provence.

Deze lezing zal de verschillende verhalen vergelijken en illustreren met behulp van gepassioneerde, maar ook vaak zwoele afbeeldingen van deze ‘andere Maria’ in de westerse kunst. Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de universiteiten van Leicester, Manchester en St. Andrews, en is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd en geeft lezingen in binnen- en buitenland.

Het college vindt plaats in de Oosterlanderkerk, Kerkweg 22 te Oosterland, Wieringen. De kerk is open vanaf 15.45 uur, om 16.00 start het college. Toegang is gratis.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button