Hollands KroonPolitiek

Wanneer wordt de Wieringermeer verlost van rode lampen? OHK bevraagt het college

Wieringermeer – De fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) heeft in politieke vragen aan het college nogmaals aandacht gevraagd voor de hinderlijke rode verlichting op de turbines van windmolenpark Wieringermeer. Hoewel het vorige college heeft aangekondigd dat deze op termijn zouden worden vervangen door een systeem waarbij de lampen alleen aangaan wanneer er een vliegtuig overvliegt, is dit nog steeds niet gebeurd.

Raadslid Pieter de Jong wijst het college erop dat de gemeente jaren geleden al een convenant genaamd ‘Dark Sky’ heeft getekend waarin zij toezegt lichtvervuiling tegen te gaan. Hij wil weten hoe het kan dat er ogenschijnlijk nog niks veranderd is: “Wat vind het college ervan dat het ‘Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied’ is ondertekend, maar er nog steeds windturbines aanwezig zijn die door de inwoners van Hollands Kroon en de gemeenten daaromheen worden beschouwd als grote bron van lichtvervuiling?” De Jong wil dat het vinden van een oplossing voor de rode lampen moet worden opgenomen in het convenant.

Die oplossing leek er te zijn. Begin 2021 meldde NH Nieuws dat er een systeem in de maak was waarbij de lampen slechts aan zouden gaan wanneer er een vliegtuig overvliegt. De Tweede Kamer nam een motie aan om te zorgen dat dit juridisch mogelijk zou worden gemaakt. Echter, een jaar later zei Vattenfall dat zij de definitieve wetgeving afwacht. Het kabinet staat proeven met het nieuwe detectiesysteem al toe, maar het energiebedrijf besluit daarvan in de Wieringermeer nog geen gebruik te maken.

De Jong hoopt op extra inspanning door het college. Zeker omdat de rode verlichting zoveel weerstand oproept: “In de loop de jaren is ruime ervaring opgedaan op het gebied van naderingsdetectie van windturbines en daarmee samenhangende verlichting. Voor ons ligt een grote opgave voor een energietransitie waarbij draagvlak van omwonenden van windparken van belang is. Is het college bereid, om zich tot het uiterste te willen inspannen om de exploitanten van turbines op gemeentegrond, er daartoe bewegen om in navolging van andere windparken obstakelverlichting aan te sluiten op een vliegtuigdetectiesysteem?”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button