Defensie

Zr.Ms. Holland na tweeënhalve maand paraatheid terug uit Cyprus

Advertentie:

Den Helder – Zr.Ms. Holland is sinds woensdag weer thuis in Den Helder. Het patrouilleschip vertrok medio november naar het oostelijk deel van de Middellandse zee voor operatie Mistral. Dit vanwege de onrustige situatie in het Midden-Oosten. De bemanning stond paraat om ondersteuning te bieden in het geval van evacuaties uit Gaza.

Eigenlijk zou Zr.Ms. Holland helemaal niet naar Cyprus gaan. Op de agenda stond inzet in het Caribisch gebied, waar het zou fungeren als stationsschip. Ondersteuning bij counterdrugsoperaties is daarbij een van de taken. In plaats daarvan moest de bemanning zich vlak voor de feestdagen in rap tempo voorbereiden op een mogelijke inzet in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. “Verwacht het onverwachte”, aldus de commandant van de Holland.

Hoewel het van officiële inzet niet is gekomen, heeft de bemanning de afgelopen twee maanden verre van stil gezeten. Los van havenbezoeken in steden als Dubrovnik, Iraklion, Piraeus en Lissabon, hebben de militairen zich volop voorbereid op de eventuele opdracht.

Oefenevacuatie
Kort na vertrek werd in het Britse Plymouth al een zogeheten Non-combatant Evacuation Operation (NEO) gehouden. De bemanning trainde onder begeleiding een nagebootste evacuatie. Toen die eenmaal achter de rug was, kon het schip koers zetten richting Cyprus. Daar was het zaak voor de bemanning te werken aan de integratie van een marinierseenheid die mee aan boord was. Dat gold ook voor de geëmbarkeerde NH90 maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando. Doel was om zich optimaal voor te bereiden om te kunnen opereren in een verslechterde veiligheidssituatie.

Op Cyprus richtten de mariniers onder meer een evacuatiecentrum in en beoefende het hele team het opvangen van evacués, zowel op land als op het schip. Deze amfibische bewegingen gebeurden onder verschillende gesimuleerde dreigingsniveaus. Ook zijn op zee tal van oefeningen gehouden met diverse NAVO-partners in de regio. Hierbij werd de basis gelegd voor soepele onderlinge communicatie en coördinatie, mocht het van inzet komen. Zo ver kwam het dus niet, maar de opgedane ervaringen komen altijd goed van pas.

Taskforce
Hoewel het schip nu terug is, blijft Nederland de situatie in het Midden-Oosten in de gaten houden. Zo houdt Nederland een joint taskforce met twee C-130 Hercules-transportvliegen en de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) van het Korps Mariniers paraat om snel in actie te komen in het geval van een evacuatie.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

3 reacties

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button