
Den Helder – De woningen en winkels die in het nieuwe pand ‘Het Warenhuys’ in het centrum van Den Helder komen, kunnen gewoon worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze staan dus niet op de ellenlange wachtlijst van TenneT. Dat bevestigt Sander Quartel, woordvoerder van Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed BV, ontwikkelaar van Het Warenhuys. Het moment van aansluiting is naar verwachting begin 2026.
De afgelopen jaren heeft het elektriciteitsnet op veel plaatsen in Noord-Holland de maximale capaciteit bereikt. Dit betekent dat nieuwe woningen of bedrijven soms niet kunnen worden voorzien van stroom en op een wachtlijst belanden. Uit een recent onderzoek van de landelijke netbeheerder TenneT werd duidelijk dat er tot minstens 2035 wachtlijsten zijn voor grootverbruikers van stroom. De woningen en winkels die in Het Warenhuys (het oude V&D gebouw) komen, zijn geen grootverbruikers en hebben daar gelukkig dus geen last van.
Het Warenhuys wordt immers niet aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT, maar op het laag- of middenspanningsnet van de regionale netbeheerder Liander. Ook Liander kampt echter met netcongestie. Eind 2023 was het nog niet duidelijk of de oplevering van Het Warenhuys vertraging zou oplopen door capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet van Liander, maar die onzekerheid is inmiddels weggenomen. “Voor de woningen en winkels geldt dat alles naar verwachting kan worden aangesloten. Er zijn geen problemen geweest met de aansluiting van de appartementen. Voor de winkels in de plint is een aansluiting van 3x 80A beschikbaar. Dit is voldoende voor de bedrijven die zich daar zullen vestigen”, zegt woordvoerder Quartel.
Sloop Kroonpassage
De ontwikkeling van Het Warenhuys ligt bij de Woningstichting. De winkels komen over van winkelcentrum de Kroonpassage, dat in opdracht van Zeestad deels gesloopt wordt. Het is de bedoeling dat Zeestad eigenaar wordt van een deel van de Kroonpassage en dat deel laat te verwijderen door de aannemer. Daarmee wordt plaats gemaakt voor een nieuw parkeerplein op maaiveld. Huidige eigenaar Blackfish Beheer gaat het overige deel dan verbouwen tot Jumbo-supermarkt. Hier is een omgevingsvergunning voor aangevraagd, maar de Albert Heijn aan het Julianaplein en de Vomar aan de Koningstraat hebben daar een bezwaar tegen ingediend.
“Hierdoor is verkoop aan Zeestad nog niet definitief en kan nog geen aanvang worden gemaakt met het te slopen deel van de Kroonpassage”, vertelt Maaike Carlebur, woordvoerder van Zeestad CV/BV. De gemeente is in gesprek met de bezwaarmakers. In december is het bezwaar behandeld door de Commissie Bezwaarschriften. Zeestad hoopt zo spoedig mogelijk na afloop van de bezwaarprocedure te kunnen starten met de sloopwerkzaamheden.
Maar wat betekent dit concreet?
Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven. Gedachte is dat het kille beton uit de jaren 60 plaatsmaakt voor baksteen en uitdagend metselwerk. Ook de achterkant van het V&D-gebouw krijgt een volwaardige uitstraling. Helder Vastgoed verwacht in het derde kwartaal te beginnen met de bouw. Naar verwachting kunnen eind 2022 waarschijnlijk de huurders en de winkeliers hun intrek nemen.
https://www.woningstichtingdenhelder.nl/over-ons/nieuws-publicaties/nieuws/nieuwsbericht/paddenstoel-maakt-plaats-voor-het-warenhuys
12 mei 2021
Ze zijn inmiddels daadwerkelijk bezig met de bouw, zie het bericht van de Facebookpagina “Samen bouwen aan Den Helder” van 5 februari.
Ik doe geen Facebook, maar het bericht was ook op serieuzere media te lezen.
Ze zouden alleen derde kwartaal 2021 beginnen, niet eerste kwartaal 2025.
Maargoed, straks hebben we weer genoeg ruimte om te klussen in het centrum, als de laatste winkeliers het opgegeven hebben.Ditvis geen beleid.
en voor dat er ook maar één kozijn geplaatst is is de Kroonpassage vast al plat om de gebruikelijke 20 bouwputten te behouden
Dat vind ik vooral een probleem in verband met de geloofwaardigheid van de verhalen over de oorzaken van alle vertraging en de voorgespiegelde opleverdatum. In 2023 kregen de netbeheerders nog het beschuldigende vingertje voor de vertraging. Blijkt dus gewoon niet waar te zijn geweest. Maar 2023 was al ruim na de eerder afgegeven oplevering eind 2022.
In een gezonde situatie kun je best vooruitlopend beginnen met slopen. Maar als je al 3,5 jaar vertraging oploopt bij het sloopwerk, dan is de situatie duidelijk niet gezond en lopen we inderdaad weer risico op een volgende 8 jaren bouwput.
Daarom moet MacDonalds aan het gas
https://www.ad.nl/binnenland/na-stikstof-dreigt-ook-co2-uitstoot-een-probleem-te-worden-stop-de-sloop~acebdb60/?
Zou het college ook het AD lezen?
Nu niet meer dan, waarschijnlijk. Dit zullen ze namelijk niet willen lezen. Aan de andere kant: ze hebben al voor de komende 20 jaar braakliggende terreinen gerealiseerd. dus in theorie zouden we even verder moeten kunnen zonder slopen. Maar ik zie al een goed excuss voor de aankomende vertragingen op sloop en herbouw van de huidige Kroonpassage. Dat dat vertraagd is door de vertraging van het Warenhuys (en daardoor op zich weer zorgt voor meer vertraging op het Koningsplein) wisten we al. Nu hebben we misschien al wel een excuus voor verdere vertraging. Het “stroomnet is te vol” argument uit 2023 is namelijk net vervallen. 🙂 Dat bleek toch niet zo te zijn.