Nieuws

Maximale koopsom voor Starterslening verhoogd naar € 250.000,-

Den Helder – De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een voorstel om de maximale koopsom voor de starterslening te verhogen naar €250.000,-. Ook kunnen starters met de lening voortaan energiebesparende maatregelen meefinancieren, tot 106% van de woningwaarde.

De starterslening is bedoeld om de maximale hypotheek en de aankoopprijs van een eerste woning te overbruggen. Het gaat om een bedrag tot maximaal €35.000,- dat door de gemeente beschikbaar wordt gesteld. Alleen mensen die hun eerste huis kopen komen in aanmerking. Er wordt in Den Helder volop gebruik van gemaakt: Sinds de invoering in 2019 zijn er tientallen woningen aangekocht met behulp van de extra lening.

Een van de voorwaarden is dat de woning niet te duur mag zijn. In Den Helder was het maximum bedrag tot maandagavond €225.000,-. Er staan in de gemeente steeds minder woningen voor onder dat bedrag. Hierdoor bedient de starterslening een steeds kleiner deel van de markt. De raad is daarom akkoord gegaan met het verhogen van de maximale woningwaarde van €225.000,- naar €250.000,-. Wethouder Petra Bais is blij dat de raad met het voorstel heeft ingestemd: “We geven starters graag een steuntje in de rug bij de aankoop van een huis. Want iedereen verdient een fijne plek om te wonen.”

Verduurzamen
Vaak hebben woningen die starters kopen een laag energielabel. Om hen meer mogelijkheden te bieden voor het verduurzamen van hun huis, is in de nieuwe verordening ook opgenomen dat zij energiebesparende maatregelen tot 106% van de woningwaarde kunnen meefinancieren. Door de verduurzaming van de woning gaat het energieverbruik omlaag en daardoor ook de maandlasten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button