Den Helder

Nog geen duidelijkheid over mogelijke actiedag Noordwest op 16 maart

Den Helder – Ziekenhuisgroep Noordwest heeft nog geen duidelijkheid over een mogelijke actiedag op donderdag 16 maart. Dat meldt woordvoerder Rinske Brandsma desgevraagd aan Regio Noordkop. 16 maart staat een landelijke actiedag gepland voor een betere cao voor ziekenhuismedewerkers.

Noordwest is maandag met de vakbonden in overleg gegaan over de mogelijke actiedag. Daaruit zijn nog geen concrete afspraken gevloeid. “Ik kan daar nog niks over zeggen”, vertelt Brandsma. “Uiterlijk eind deze week kunnen we meer duidelijkheid geven over de mogelijke actiedag.” Dat is ook wenselijk voor de patiënten die op 16 maart een afspraak hebben staan. Hun afspraak wordt eventueel verschoven door de actiedag.

Met de landelijke actiedag wil het ziekenhuispersoneel aandacht vragen voor een betere collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 30 januari waren de onderhandeldelegaties van de vier werknemersorganisaties en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) na 17 uur intensief overleg dichtbij een akkoord, maar omdat het NVZ geen mandaat bleek te hebben, werd hier een stokje voor gezet door het NVZ-bestuur. Vervolgens kwam het NVZ met een eindbod voor een aangepaste cao, maar daarin is van de voorstellen van FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, nauwelijks iets terug te zien. Daarnaast is de salarisverhoging voor veel functiegroepen afgetopt.

Als gevolg van dit nieuwe voorstel meldt FBZ dat tijdens de landelijke actiedag moet worden overgegaan op zondagsdiensten. Daarbij wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Planbare zorg wordt dan uitgesteld, maar spoedzorg gaat wel door. FBZ ziet de zondagsdienst als ‘de meest vergaande actievorm zonder dat de patiëntveiligheid in het geding komt.’ Het is dus nog onduidelijk hoe Noordwest de actiedag gaat vormgeven.

Eerdere actie
Vorige maand organiseerde Noordwest al een protestmars in Alkmaar voor een betere cao. Tientallen zorgverleners liepen toen met veel spandoeken en een bak lawaai richting rotonde Bergerhout bij het Murmellius Gymnasium, die korte tijd werd geblokkeerd. Deze protestmars vond plaats buiten werktijd, de mogelijke actiedag op 16 maart gaat eventueel wél binnen werktijd plaatsvinden.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button