Kop van Noord-HollandPolitiek

Van de Noordkop naar de Provinciale Staten: Vera van Vuuren namens de PvdA

Vijf vragen aan lokale kandidaten

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan voor de deur. Op 15 maart mogen kiezers zich weer naar het stemhok begeven. Verschillende partijen hebben ook kandidaten uit de Noordkop op hun lijst staan. Regio Noordkop en Noordkop Centraal gaan in aanloop naar de verkiezingen in gesprek met deze kandidaten. Dit keer is het de beurt aan Vera van Vuuren uit de gemeente Schagen. Zij staat op plek 23 namens de PvdA. Wat kan haar partij betekenen voor de Noordkop?

Wat kan jij betekenen voor de Noordkop?
“Ik ben goed bekend met de Noordkop. Ik woon hier al 15 jaar en werk hier al 30 jaar. De gemeente Schagen ken ik goed, omdat ik daar in de raad zit, maar ook de andere gemeenten zijn mij bekend. Ik heb ook goede contacten met de provincie en dat zal alleen maar beter worden. Als PvdA Schagen werken we goed samen met de provinciale en de landelijke fracties.”

Hoe moet de provincie omgaan met het stikstofprobleem?
“De provincie is daar al mee bezig, eigenlijk al voordat alle commotie ontstond. Er wordt gewerkt aan een gebiedsgerichte aanpak, waarbij alle sectoren worden meegenomen, niet alleen de boeren. Het gaat ook om verkeer en de industrie. Gezamenlijk moeten we tot een oplossing komen. We hebben hier in de regio eigenlijk geen varkensboeren, dus dat speelt ook niet zo. Als PvdA vinden we het wel heel belangrijk dat er nu iets gebeurt, ook als dat betekent dat er een keer een boer verplaatst moet worden. We zien graag dat er steeds meer biologisch wordt geboerd.”

Wat ga jij doen om de Noordkop beter bereikbaar te maken?
“Als PvdA vinden we het heel belangrijk dat er een goed openbaar vervoer is. Alle voorzieningen moeten in stand blijven, zodat de kleine kernen bereikbaar blijven. We zijn niet voor het investeren in asfalt. Wel zien we heil in initiatieven als Mobipunten, deelfietsen en deelauto’s. Dat is een goede aanvulling op het huidige vervoersaanbod. ”

Wat ga jij doen om de woningmarkt in de Noordkop vlot te trekken?
“Het belangrijkst is dat er vooral betaalbaar wordt gebouwd. Mensen met een lager inkomen moeten een goed onderkomen kunnen krijgen. Als eerste binnenstedelijk, maar dat is hier erg klein. Als PvdA Noord-Holland zijn we bereid om te kijken naar bouwen in ‘bijzonder provinciaal landschap.’ Als daardoor natuurwaarden worden aangetast moeten we dat compenseren, maar de opgave is te groot om alleen binnen de bestaande dorpskernen te bouwen.”

Wat kan jouw partij doen om de problemen rond het volle stroomnetwerk op te lossen?
“Dat is een hele goede, als ik daar een oplossing voor wist. We moeten in ieder geval werken aan een versnelling van de vergunningsprocedure. Daarnaast geloven we in creatieve oplossingen. Het stroomnet is administratief vol, maar feitelijk is dat alleen het geval op piekmomenten. Op andere momenten wordt maar de helft benut. Een energiecorporatie zou kunnen helpen. Als provincie moeten we nauw samenwerken met Liander.”

Luister hier het hele interview terug:

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button