
Anna Paulowna – De gemeente Hollands Kroon trekt de komende twee jaar 4 miljoen euro extra uit om straten, parken, begraafplaatsen en speelplekken op te knappen. Het geld moet zorgen voor een ‘inhaalslag’ in het onderhoud van de openbare ruimte. Doel: een schoner, veiliger en groenere leefomgeving voor alle inwoners. De gemeenteraad heeft hier bij de behandeling van de kadernota en begroting ook nadrukkelijk om gevraagd.
Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan gemaakt om achterstallig onderhoud aan te pakken. Wethouder Robert Leever (Economie en Brede Welvaart) legt uit: “De openbare ruimte is voor iedereen belangrijk. Het is de plek waar je dagelijks komt. We horen de signalen van inwoners over kapotte stoepen of zwerfafval en pakken dit nu stevig aan.” Hollands Kroon werkt op basis van beeldkwaliteit en zit gemiddeld op niveau B, maar dat verschilt flink per gebied.
“Er zit een verschil tussen wat we de afgelopen jaren aan beleidsmatig onderhoud hebben gehad en wat de inwoners echt beleven op straat als ze de deur uitstappen. We zijn de afgelopen twaalf jaren ook gestart vanuit verschillende vertrekpunten vanuit de vier oude gemeenten. Het is nu tijd om de belevingswaarde van de openbare ruimte gelijk te trekken en op te waarderen. “In de jongere delen van Hollands Kroon (Wieringermeer en polders) zie je dat de openbare ruimte wat robuuster is opgezet dan in de oudere delen van Hollands Kroon waar achteruitgang sneller opvalt.
Origineel hebben we ruwweg 4 miljoen per jaar om een enorm groot gebied te onderhouden en we zien die kwaliteit langzaam achteruitgaan en dat is niet acceptabel. Vandaar ook dit extra impuls van vier miljoen over twee jaar waarin we een extra inhaalslag willen maken. We willen daarmee ook nadrukkelijk een bijdrage leveren aan inclusie zodat stoepen veilig te bewandelen zijn voor mensen die minder goed ter been zijn.
Drie ambitieuze speerpunten
Het geld wordt ingezet voor drie belangrijke doelen. Ten eerste komt er extra onderhoud, zoals vaker vegen van straten, verwijderen van onkruid en repareren van kapotte trottoirs. Daarnaast investeert de gemeente in vergroening, bijvoorbeeld door het renoveren van plantsoenen en planten van meer bomen.
Tot slot werkt Hollands Kroon aan een nieuwe manier van beheer, zodat de kwaliteit van straten en parken in de toekomst merkbaar verhoogd wordt. Dat doen we niet alleen, de gemeente voert de regie en we werken met onderaannemers en Pro Groen, ons eigen werkbedrijf uit de regio.
Opschoondag
Directe actie volgt met een ‘voorjaarsschoonmaak’. Straten worden dan extra geveegd en er wordt meer zwerfafval opgeruimd. Op zaterdag 22 maart doet de gemeente mee met de landelijke Opschoondag. Medewerkers van de gemeente helpen dan met opruimen, en inwoners worden ook uitgenodigd om mee te doen.
Op de vraag waar nu concrete verbeteringen te verwachten zijn geeft Leever een mooi voorbeeld: “Voor het gemeentekantoor in het MFA ziet de openbare ruimte er perfect uit, maar als je slechts een paar honderd meter verderop kijkt bij sporthal Veerburg, dan ziet de verwilderde openbare ruimte er niet uit. Dat niveauverschil is gewoon veel te groot.
Zichtbare Veranderingen
Naast schoonmaken komen er eenmalige acties. Zo worden struiken en bomen gesnoeid, oude plantsoenen gerenoveerd, overkokende borders of grasstroken aangepakt en trottoirs opgeknapt. Ook worden verouderde speeltoestellen vervangen. De werkzaamheden vinden vooral plaats in woonwijken, waar de meeste mensen wonen. “We voeren de extra acties zoveel mogelijk samen uit, zodat inwoners snel zichtbaar resultaat zien. Inwoners moeten tenslotte ook wat terug zien van het geld dat van hen is, maar bij ons op de rekening staat” aldus wethouder Leever.
Het geld voor 2025 en 2026 ligt al klaar. De gemeente hoopt daarnaast op hulp van bewoners. Via ‘Kernbeheer’ kunnen inwoners lokale acties melden of meehelpen. “Samen maken we Hollands Kroon mooier,” sluit Leever af. Met deze investering zet de gemeente een belangrijke stap naar een beter onderhouden en groenere omgeving. Wie wil helpen, kan zich aanmelden bij de gemeente.