Den HelderPolitiek

April: De maand van senioren en veiligheid

Adverentie

Den Helder – Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de maand april uitgeroepen tot ‘Senioren en Veiligheidsmaand’. De gemeente Den Helder steunt dit initiatief en zal deze maand dan ook aandacht besteden aan dit onderwerp. De komende weken brengt de gemeente daarom vormen van criminaliteit waarvan ouderen regelmatig slachtoffer worden onder de aandacht, namelijk online criminaliteit, woninginbraak en bijvoorbeeld heling. Deze week deelt de gemeente tips over online criminaliteit, die hieronder gelezen kunnen worden.

Tip 1:
Maak nooit zomaar geld over. Wordt u gevraagd om geld? Denk eerst goed na of dat wel klopt. Twijfelt u? Als u gebeld wordt, hang dan op. Als u een e-mail of berichtje krijgt, verwijder het. Klik niet op de link. Krijgt u opeens een berichtje via WhatsApp met de vraag om geld, bijvoorbeeld van uw kind of een vriend? Zorg dat u zeker weet dat het berichtje echt van hem of haar komt. Bijvoorbeeld door te bellen. Niet gebeld = geen geld!

Tip 2:
Geef nooit uw inloggegevens af. Oplichters doen net of ze een bank, computerbedrijf, of gemeente zijn en vragen om uw inloggegevens, zoals uw wachtwoord of pincode. Geef niemand uw gegevens. Niet aan de telefoon, niet aan de deur, niet per e-mail, sms of WhatsApp. Banken bellen u niet om te vragen naar rekeningnummers en inlogcodes, of om ergens in te loggen. Computerbedrijven bellen u niet om u te ‘helpen’ met een probleem op uw computer, door mee te kijken op uw scherm. Alleen oplichters doen dat.

Tip 3:
Zorg dat uw basisbeveiliging op orde is. Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden. Een zin met vier woorden van vier letters is al erg sterk. Voer de updates uit. Stel automatische updates op uw computer, telefoon of tablet in en installeer een virusscanner. Maak regelmatig back-ups. Eerst checken, dan klikken! Klik nooit zomaar op een link.

Volgende week zal de gemeente informatie delen over het tegengaan van woninginbraken. Ook biedt de gemeente advies voor slachtoffers van criminaliteit: “Bent u toch slachtoffer geworden? Schaam u niet dat u erin bent getrapt. Maak het bespreekbaar en doe aangifte bij de politie”, aldus de gemeente. Voor aanvullende informatie kan er op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl worden gekeken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button