Den Helder

Oudere in Den Helder werd slachtoffer van oplichting

Advertentie:

Den Helder – Justitie beschuldigt een 26-jarige Amsterdammer van het oplichten van twee kwetsbare ouderen. Een van hen woont in een zorgcentrum in Den Helder. De ouderen kregen vorig jaar een telefoontje dat ze slachtoffer dreigden te worden van bankfraude, maar in werkelijkheid waren de beller en haar handlangers de echte oplichters.

De tachtigplusser in Den Helder gaf haar bankpas en pincode af aan een vrouw, die bij haar binnen kwam. De belofte was dat ze dan een nieuwe pas en code zou krijgen. In werkelijkheid werd er binnen no time met haar pas gepind. Het ging om een bedrag van 400 euro. Amsterdammer R.R. (26) vertelde dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar dat hij degene was die het geld had gepind. Volgens de man was hij er per ongeluk in verzeild geraakt. “Ik had van iemand een bedrag geleend en die vroeg me om mee te gaan naar Texel. In Den Helder moesten we even wat doen. Er zaten nog twee dames in de auto. Een van hen ging eruit in Den Helder.”

Volgens de verdachte kreeg hij ineens een pinpas en code overhandigd en werd hem gevraagd om een bedrag te pinnen. “Dat was niet gek. Ik doe dat wel vaker voor vrienden of bekenden”, zei hij. Later tijdens de zitting liet hij weten dat hij wel wist dat hij fout zat. “Ik heb er spijt van.”

Bang
De officier van justitie vond het stuitend wat er was gebeurd. Ook een vrouw in Wormer werd slachtoffer en verloor in korte tijd ruim 8000 euro van haar rekening. Volgens de officier werden de ouderen bang gemaakt tijdens het telefoontje van de ‘bankmedewerker’ en aan de lijn gehouden, zodat ze geen familie en vrienden konden bellen om raad. Tijdens dat telefoontje kwamen er al mensen aan de deur om passen, codes en bijvoorbeeld sieraden op te halen, zogenaamd om die in de bankkluis te doen. In Wormer had R. een jasje aan met politie erop en kwam hij binnen bij het slachtoffer. In Den Helder zou hij op de uitkijk hebben gestaan.

Kwetsbare ouderen waren doelwit van de groep oplichters, zei de officier. Het kostte hen daarna hun nachtrust, vertrouwen in de medemens en ze waren angstig. Temeer omdat er mensen bij hen in huis waren geweest. Tegen de Amsterdammer eiste de officier 18 maanden gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij wil dat de man zich aan strenge voorwaarden gaat houden onder toezicht van de reclassering, zoals een verplichte behandeling en begeleid wonen. De uitspraak is op 18 juli.

Geschreven door Jeanine Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button