Hollands Kroon

Minder vraag naar buurtbemiddeling

Adverentie

Hollands Kroon – Bij de gemeente Hollands Kroon zijn in 2021 in totaal 69 meldingen binnengekomen van burenruzies of andere situaties waarbij buurtbemiddelaars konden worden ingezet. Dat is een daling ten opzichte van 2020 (84 meldingen).

Daarmee lijkt de ontwikkeling in Hollands Kroon in te gaan tegen de landelijke situatie. De gemeente refereert hierbij aan publicaties door het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Volgens het CCV is een landelijke stijging van 60% meer meldingen te zien. Echter hebben deze cijfers betrekking op de situatie van 2019 naar coronajaar 2020. Ook in Hollands Kroon was toen een grote stijging te zien: Van 63 naar 84 meldingen. In 2021 komt het aantal meldingen met 69 dus weer dichter bij de situatie van vóór corona.

In een landelijke gemeente als Hollands Kroon zijn er doorgaans minder meldingen en was de impact van corona ook kleiner. Omdat veel meer mensen moesten thuiswerken ontstonden er meer situaties waarin overlast werd veroorzaakt voor buren of andere omwonenden. In stedelijke gebieden woont men simpelweg dichter op elkaar, waardoor het contact tussen inwoners noodgedwongen intensiever is. Daarnaast wonen mensen vaak langer in kleine dorpen en kennen de bewoners elkaar daarom beter.

25 meldingen opgelost
De meeste meldingen in Hollands Kroon komen uit Wieringerwerf. Op de tweede plek staat Anna Paulowna. In de kleine dorpen Zijdewind, Haringhuizen, Oosterland, Oude Niedorp en Van Ewijcksluis waren vorig jaar helemaal geen meldingen. In totaal zijn er van de 69 meldingen in 2021 door buurtbemiddelaars 25 opgelost. Van de meldingen is het 22 keer niet tot een gesprek gekomen omdat één van de partijen uiteindelijk niet wilde. 5 meldingen zijn nog in behandeling en 7 meldingen bleken ongeschikt voor buurtbemiddeling.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button