Den HelderPolitiek

College ziet snackbar en vishandel op Loopuytpark liever verdwijnen

Advertentie:

Julianadorp – Het college van de gemeente Den Helder zou de eigenaren van de snackbar en vishandel op het Loopuytpark het liefst uitkopen om de panden te slopen. Dat liet wethouder Petra Bais donderdagavond weten tijdens een bewonersbijeenkomst van het Wijkplatform Julianadorp. Eerdere onderhandelingen met de eigenaren liepen echter op niets uit.

Tijdens de bijeenkomst van het Wijkplatform werd in panelvorm met wethouder Bais, Esther Scholten (manager wonen bij Woontij) en Robbert Waltmann (algemeen directeur van de Woningstichting) gesproken over krapte op de woningmarkt. Specifiek was er aandacht voor Julianadorp. In het dorp worden de komende jaren in verhouding veel woningen gebouwd. Van de gemeentelijke ambitie om 1.500 woningen te bouwen in de periode tot 2030 komt maar de helft in de stad Den Helder te staan. Julianadorp groeit en vernieuwd, al bleek donderdagavond niet iedereen het daar mee eens te zijn.

Want waarom moeten Den Helder en Julianadorp eigenlijk groeien? Inwoners die aan het woord kwamen gaven vaak aan dat helemaal niet te zien zitten. Ze willen dat de gemeente en de woningcorporaties bouwen voor eigen inwoners die een huis zoeken. Bais gaf aan dat er geen plannen zijn om dat soort regels op te stellen. Scholten en Waltmann zeiden ook dat hun organisaties niks voelen voor zulke systemen. Door vergrijzing en krimpende gezinsgrootte is het om het inwonersaantal gelijk te houden al noodzakelijk om jaarlijks ongeveer honderd huizen bij te bouwen. Om te kunnen investeren in de stad moet je daarnaast mensen van buiten aantrekken.

‘Friettenten’ op het Loopuytpark
Wat die investeringen betreft voelen sommige inwoners van Julianadorp zich soms een beetje gepasseerd. Een geïrriteerde meneer verweet de panelleden ervan dat zij in hun werk vooral aandacht hebben voor Den Helder. Volgens Waltmann is dat niet zo, al erkende hij wel dat er in het dorp eigenlijk geen mooie gebouwen staan: “Er is niks om trots op te zijn. Ja, de kerk misschien, maar die is eigenlijk ook niet mooi.” Waltmann zou met de Woningstichting heel graag een prominent gebouw neerzetten in het dorp. Er bestaat wel de ambitie om op de locatie van de huidige JVC velden een appartementencomplex te bouwen, welke wellicht als zodanig kan functioneren.

De ontevreden Dorper verweet de wethouder daarnaast dat de twee kiosken, de snackbar en de visboer, midden op het Loopuytpark nog steeds niet weg zijn. Dat zou eerder zijn beloofd in gesprekken met bewoners. Bais was toen nog geen wethouder. Ook het huidige college ziet de tenten echter liever verdwijnen: “Ik vind ook dat ze in de weg staan, want er wordt op het Loopuytpark een parkachtige omgeving beoogd en het is ook een stuk verbeterd na de verbouwing.” Volgens Bais hebben er in het verleden wel gesprekken plaatsgevonden met de eigenaren, maar lukte het niet om tot een overeenstemming te komen wat betreft een overname door de gemeente. “Het is een financiële afweging. We willen ze kopen, maar niet ten koste van alles.”

Navraag bij de eigenaren van de kiosken en andere ondernemers van het plein maken duidelijk dat er inderdaad is gesproken over verkoop aan de gemeente. Het laatste contact hierover vond echter bijna drie jaar geleden plaats, medio 2020. Dat was nog voor de verbouwing van het Loopuytpark. Beide eigenaren geven tevens aan niet op de hoogte te zijn van het feit dat de gemeente nog steeds interesse zou hebben in het opkopen en zijn dan ook verbaasd over de uitspraak. Volgens Bais zou de intentie van de gemeente bij de ondernemers bekend moeten zijn: “Er werd toentertijd gevraagd om de hoofdprijs en er leek geen beweegruimte te zijn.” Er zijn nog geen concrete plannen om in de toekomst toch over te gaan op aankoop van de panden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

6 reacties

  1. Jammer dat het moet verdwijnen van gemeente Den Helder,alles moet maar weg en maar meer huizen worden gebouwd.
    De gezellige en lekkere visboer en de snackbar straks weg.
    Hopelijk gaan ze geen huizen bouwen voor ali en Achmed.
    Daar zijn de gemeentes en overheid goed in.
    Misschien maar is weg met die hele gemeente.

  2. Alweer een reden Jdorp los te maken van Den Helder. Samen met Callantsoog kunnen we van de toeristenbelasting alleen heel mooie dingen voor de inwoners realiseren.

  3. Zie hier in een notendop waarom de burger zich niet gehoord voelt, waarom een spiksplinternieuwe politieke partij in 1x de grootste in zo ongeveer het hele land kan worden bij de verkiezingen voor de provinciale staten en waarom er zoveel woningen moeten worden bijgebouwd. De bestuurder bestuurt en zijn verantwoordelijkheden gaan verder dan slechts het uitvoeren van wat de inwoners van zijn gemeente vinden, niks nieuws onder de zon. De burger die stemt overschat echter zijn eigen invloed op alle bestuursmaatregelen op welhaast grenzeloze wijze en vindt bv dat de woningen alleen worden gebouwd voor: buitenlanders, allochtonen, mensen met een migratieachtergrond of arbeidsmigranten 😉 en dus niet voor de ´eigen´ inwoners. De roepende inwoner op een doordeweekse inloopavond die zélf nog niet naar een verpleeghuis moet (als hij die kans überhaupt nog krijgt) lift heel handig op dat feit mee door geen verantwoordelijkheid te nemen voor diegenen die zich op dit momént daar wél bevinden, hij of zij denkt alleen aan het eigen belang en wil een huis, punt uit. De bestuurder weet echter wel dat hij of zij razend veel ´handen aan het bed´ nodig heeft en dat die mensen toch echt ergens vandaan moeten komen en tevens moeten kunnen wonen.
    Zo werd mijn eigen vader recent in zo´n verpleeghuis bv verzorgd en gewassen door een volbloed Papoea, werkelijk een schat van een vrouw die echter (en zeker ook helaas) door de ernstige tekorten aan personeel in de zorg werd aangenomen terwijl ze toch nauwelijks verstaanbaar Nederlands sprak. En hoewel ze vloeiend met haar handen en ogen sprak herinner ik me de verbijstering in mijn vaders ogen nog goed, dat was hij niet gewend geweest in het leven dat hij achter de rug had. Ikzelf echter genoot van haar grenzeloze inzet en doortastendheid van handelen om ervoor te zorgen dat mijn vader er elke dag weer fris gewassen bij zat.
    Wethouder Bais, wanneer ik het artikel goed lees, petje af voor journalist Stijn trouwens deze keer want wat een verschil in kwaliteit met eerdere artikelen zeg…, kletst zich dapper vooruit vechtend een weg uit de heksenketel van de inloopavond waar zij stilletjes zo´n enorme hekel aan heeft: ja, er waren vast ooit wel zaken beloofd maar toen was zij er nog niet (een dooddoener die geen bestuurder zou moeten mogen uitspreken), een intentie zóú bekend moeten zijn bij de snackbar en de visboer (na drie jaar mag je echter zo´n ondernemer als goed bestuurder natuurlijk best uit jezelf weer eens benaderen, men was daarin overduidelijk hautain en te passief als gemeentebestuur), er is al véél verbeterd (dat weet natuurlijk iedereen al en Bais verdedigd dan weer wél heel opportuun met zaken uit de periode dat ´zij er nog niet was´).
    Ook bestuurder Waltmann doet nog een duit in het zakje want hij is tenslotte niet voor niets meegekomen, vindt hij zelf dan. Hij heet dan ook niet voor niets Robbert en niet Robért; Robbert zóú zo vreselijk graag, ook vindt hij Julianadorp eigenlijk gewoon een lelijk dorp, zelfs de kérk kan er volgens Robbert niet mee door, de ter sprake gekomen term ´prominent gebouw´ doet hem echter plotsklaps de oren spitsen; hoor ik het nu goed, denkt hij, ja, dát is mogelijkheid om weer wat meer woningen te bouwen die je niet zomaar voorbij kan laten gaan Robbie! Dus hij schraapt zijn keel terwijl Bais nog aan het woord is om alvast wat aandacht naar zich toe te trekken, richt zich dan wat op van zijn stoel en zegt,
    ´Uhummm, uhhh, wellicht kan een nieuw appartementencomplex de functie van prominent gebouw gaan vervullen?´…
    En Bais kijkt voor zich uit en denkt stilletjes; die Waltmann, die had gewoon thuis moeten blijven.

  4. In een artikel van 6 april “Zorgen om flexwoningen en huisvesting arbeidsmigranten op De Dogger” kletst wethouder Bais maar wat in het rond en dan nu nogmaals. Ik vermoed dat zij bezwijkt onder de enorme druk waarover zij sprak in het artikel van de flexwoningen. Druk uit Brussel, Den Haag, Haarlem en inwoners van Den Helder. U kunt maar beter stoppen voor uw eigen welzijn en dat van de inwoners van Den Helder.
    Dan nog een manager wonen van Woontij. Wat doet zij daar op de bijeenkomst? Woontij heeft vrijwel niets gepresteerd in Den Helder en heeft zich inmiddels geheel teruggetrokken op Texel. Blijft nog over Robbert Waltman, directeur van Woningstichting. Wel beseft hij, dat alles lelijk is in Julianadorp mede door Woningstichting op grote schaal aan mee gewerkt. Zo is Den Helder helemaal volgebouwd met foeilelijke bouw door Woningstichting. Een bescheiden lichtpuntje vormt het centrum. En houdt eens op met Julianadorp en Huisduinen maar dorpen te blijven noemen. Het zijn lelijke wijken van Den Helder net als Nieuw Den Helder, De Schooten, Vogelbuurt en Tuindorp. Kortom een gedegen visie op het woonbeleid laat ik niet graag over aan de drie genoemde personen. Hooguit mogen zij aanwezig zijn bij toekomstige bijeenkomsten over wonen.

    1. Dat is nou eens duidelijke taal , daar kan ik tenminste iets mee.

Wellicht ook interessant

Back to top button