
Wieringerwerf – Basisschool De Triangel is begin maart gestart met een bijzonder project beeldende vorming: De kunstweken. “Het doel is ieder kind op eigen niveau te inspireren tot het maken van een echt kunstwerk. Dat doet De Triangel door hen kennis te laten maken met wereldbefaamde artiesten en hun werk.” Vrijdag 7 april tussen 12.30 en 14.00 uur vond een echte tentoonstelling plaats op OBS de Triangel voor groep 1 tot en met groep 8.
Jacqueline Laporte en Eline Sneekes zijn cultuurcoördinators van OBS de Triangel en zitten achter de organisatie van dit kunstproject op deze basisschool. Jacqueline vertelt: “Ik ben ongeveer 18 jaar cultuur coördinator en dit is de tweede editie dat wij de kunstweken organiseren. Binnen de school hebben wij een jaarprogramma met kunst en cultuur. In 2017 was de eerste keer dat wij mee deden met de kunstweken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen ook met hun creativiteit trots op zichzelf kunnen zijn er daarmee een podium krijgen.”
De school had vrijdag een hele goede opkomst met vele ouders, opa’s en oma’s en tantes en ooms. De koffie en thee met koekjes stond klaar, er was een mogelijkheid om mee te doen aan de speurtocht en er kon in de klassen gekeken worden. In de toekomst wordt De Triangel een deel van een brede school. De Triangel hoopt dat zij daar met alle teams de kwaliteiten kunnen bundelen en dit soort projecten kunnen doorzetten en daardoor kunst en cultuur de plek krijgt dat het verdiend.
Museum
De bovenbouw is laatst naar het Rijksmuseum geweest met de museumbus. Ook is er een kunstkabinet binnen de school. In het verleden organiseerde de school maandelijks een expositie van een klas per keer in de gang. Op 27 maart ging het online museum open van de kinderen. Het kunstwerk dat door de kinderen zijn gemaakt, is voor iedereen te zien in het online museum, door middel van een link die de ouders/verzorgers gekregen hebben. Voor de echte fans van deze jonge kunstenaars zijn leuke items met de tekening erop te koop, zoals een broodtrommel, placemats, tassen, spellen en meer.
Per klas speelt steeds één kunstenaar de hoofdrol tijdens De Kunstweken. Voor jaar 1 en 2 is dat Kandinsky, voor 3 Keith Haring, voor 4, 5, 6 en 7 Van Gogh en voor groep 8 Picasso. Nadat de kinderen met hun kunstenaar hebben kennisgemaakt gaan ze in de tekenles lekker zelf aan de slag aan de hand van een uitdagende opdracht.
Jeugdfonds
Met de aankopen steunen de kopers het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zij zetten zich in om kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen toch de mogelijkheid te geven lessen te volgen op kunst- en cultuurgebied. Voor meer informatie over de kunstweken, ga naar www.kunstweken.nl.
Zo is dat. Rekenen en taal zijn niet belangrijk meer, creatief moeten ze zijn! Het Nederlandse onderwijs zakt steeds verder op de wereldranglijst…..
yep, en genderkoek, inclusiviteit, eigenlijk alles meer van wat er maar links is heeft de boventoon tegenwoordig in het onderwijs maar een knappe rekensom of een volle zin schrijven is niet meer te doen….
Op de wereldranglijst die in een reactie aangehaald werd vallen mij nog een paar andere zaken op:
Top 20 van landen met het beste onderwijs volgens de OESO
Singapore
Hong Kong
Zuid-Korea
Japan
Taiwan
Finland
Estland
Zwitserland
Nederland
Canada
Polen
Vietnam
Duitsland
Australië
Ierland
België
Nieuw-Zeeland
Slovenië
Oostenrijk
Verenigd Koninkrijk
Taiwan staat 5e en China is vervolgens opvallend genoeg in geen velden of wegen te bekennen…
Ook de 11e plaats voor Polen had ik zelf echt niet verwacht, waarom weet ik eigenlijk niet.
De overige landen in het rijtje kan ik wel goed plaatsen gelukkig, op Estland na dan. Dat blijkt op meerder fronten toch een verbazingwekkend en ook opvallend actief landje ondanks dat het toch echt de kleinste van ´de drie´ Baltische staten is. Tevens vind je er wel 1500 eilanden…wat ik nauwelijks te bevatten vind en jagen ze er fanatiek. Ook produceren ze er massa´s aan elektrische apparatuur. Het leven er in vergelijking met Nederland griezelig goedkoop. Genoeg stof om dus maar eens flink over na te denken…