Den HelderVideo

“Gewoon lekker struinen”: kofferbakmarkt Donkere Duinen gaat nieuw seizoen in (video)

Den Helder – Op zoek naar schilderijen, vaasjes, of speelgoed? Bij de kofferbakmarkt aan de Donkere Duinen is voor bijna iedereen wel wat te vinden. Na een valse start in de vorige week door slecht weer is de eerste editie van dit jaar weer afgetrapt.

“Het is weer de eerste keer. Nog niet helemaal zonnig, maar het gaat de goeie kant op”, aldus Flip Kos. Als organisator is Kos al sinds jaar en dag betrokken bij de markt, en de eerste editie van het jaar is voor hem altijd weer een hoogtepunt. “Het is weer druk bezocht, we hebben zo’n 50 aanmeldingen van verkopers vandaag.”

De markt is een bonte verzameling van koopwaar. “Wij hebben de garage maar eens uitgeplozen”, vertelt een verkoopster. “Dingen die we ooit gekocht hebben, maar eigenlijk nooit gebruiken”. Ondertussen geeft haar dochter een demonstratie van een roze step aan een oudere dame, en met succes: de step mag voor zeven euro mee met de nieuwe eigenaresse. Verderop is een kunstenares druk bezig een tweetal roodborstjes te portretteren op een stuk hout. “Ik schilder het liefst dieren en planten”, vertelt ze. “En ik werk de schilderijen zo af dat ze mooi buiten in de tuin kunnen hangen.”

Struinen
De markt trekt veel vaste bezoekers, zowel aan de koop- en verkoopkant. De meeste verkopers kennen elkaar, één van de redenen waarom zij wekelijks op de markt te vinden zijn. “Het is gewoon heel gezellig. Je maakt een praatje hier en daar, het is een leuke groep”, vertelt een vrouw terwijl ze de vaasjes op haar kleedje rangschikt. Ook veel bezoekers komen voor de gezelligheid, en zijn vaak niet naar iets specifieks op zoek. “Gewoon een beetje struinen”, klinkt er veel als antwoord waarom bezoekers naar de markt komen. “Lekker frisse lucht snuiven en even een praatje maken met elkaar.”

Nog vele jaren
De markt is in 1985 opgericht, en daarmee een van de oudste kofferbakmarkten van Nederland. Kos had eigenlijk voornemens om er rond zijn zeventigste een eind aan te breien, maar aan stoppen denkt hij nog lang niet; hij heeft er simpelweg nog te veel plezier in. “Ik heb ooit gedacht, toen ik nog een jonge Flip was: op mijn zeventigste, dan stop ik ermee. Maar ik ben nu 73, en ik heb besloten dat ik in ieder geval doorga tot mijn tachtigste.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button