Uitgaan

Zinspiratie Breezand brengt vertelvoorstelling ‘Mazzel’

Advertentie:

Breezand – Videobeelden, geluidseffecten, dans en koorzang. Het komt allemaal aanbod in de voorstelling Mazzel. Het is een initiatief van Zinspiratie, dat staat voor inspiratie, creatie en verbinding. Zangeres Hanneke Bergsma en harmonieorkest Winnnubst voeren de boventoon in dit spektakel.

‘Mazzel’ ging vorig jaar september in première in theater De Kampanje en is een vertelling die wordt gebracht door Hanneke Bergsma. Ze heeft bekendheid opgebouwd als zangeres, onder andere bij het Nationaal Songfestival (1988) en de Soundmix Show in 1989, toen ze een zeer geloofwaardige Kate Bush op de planken zette. Bergsma zingt en draagt voor, waarbij ze wordt ondersteund door harmonieorkest Winnubst uit Den Helder.

Voor Winnubst is zo’n samenwerking niet nieuw. Het orkest heeft al een reputatie opgebouwd in de begeleiding van artiesten van naam. Denk aan de samenwerking met Charlie Luske, Berget Lewis en Ellen ten Damme. Ook Hanneke werd al een keer begeleid tijdens een solo-bijdrage. Dat was in 2003.

Tweede Wereldoorlog
De muzikale samenwerking zorgt voor een krachtige omlijsting van het al zo meeslepende verhaal dat in ‘Mazzel’ wordt verteld. Het gaat over Roos, een Joods meisje dat als gelukkige bruid de Tweede Wereldoorlog in gaat, maar alles wat haar lief is verliest. De diepere laag in het verhaal is de vraag hoe je intens verdriet ombuigt naar iets waar je mee kunt leven en waar je zelfs weer gelukkig van kan worden.

Vooral ook dankzij haar pasgeboren baby kreeg Roos dat voor elkaar, zo vertelt het verhaal. Daarmee is ze een inspiratiebron voor het publiek dat de voorstelling bijwoont. Hoewel het een verhaal is uit het verleden, heeft het aan actualiteit niets ingeboet. De wereld kent vele mensen zoals Roos. Ook in de Kop van Noord-Holland. Ze moeten stand houden tegen allerlei bedreigingen, zoals woningnood, schulden, eenzaamheid en soms ook geweld of zelfs oorlog. Hoop houden en elkaar kracht geven: dat is de boodschap in ‘Mazzel’.

Marieke van den Berg
De voorstelling is gebaseerd op een kort verhaal van Marieke van den Berg. Muziek en tekst zijn van de hand van Bergsma en haar partner Ralph Paap en sluiten helemaal aan bij Bevrijdingsdag 5 mei. Daarnaast is er medewerking van Dicht bij C, Pink Gin en de Triade Dancing Queens. Er wordt dan ook een gemêleerd gezelschap van jong en oud verwacht. Deze vertelvoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een incidentele subsidie van de Gemeente Hollands Kroon via de Hollands Kroonse Uitdaging en een Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage van Rabobank Kop van Noord Holland

Op zondag 5 mei zal de voorstelling wordt=en opgevoerd in de Sint Jan kerk in Breezand. Het totaaltheater begint om 15.00 uur.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Wellicht ook interessant

Back to top button