Recensie

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (recensie)

In de Marvel-films krijgen de meest vreemde figuren een hoofd- of bijrol. Nu alweer de tweede in een serie over Doctor Strange, die wat dat betreft zijn naam al mee heeft. In 2016 verscheen de film Doctor Strange van regisseur Scott Derrickson. Deze keer is het de beurt aan regisseur Sam Raimi (Spider-Man) om met de hoofdrolspelers uit 2016 het nieuwe verhaal van de Doctor in beeld te brengen.

In de opening worden we al gelijk meegenomen in een kleurig heelal met allerlei rondvliegende objecten. Een gekopieerde versie van Doctor Strange (Cumberbatch) is samen met het meisje America Chavez (Gomez) op de vlucht voor een enorm monster. De Doctor overleeft deze jacht niet en America weet in haar angst te ontsnappen naar een andere dimensie. De dimensie Aarde 616 is de wereld waarin alle Marvel-verhalen zich afspelen. Ze is echter nog niet af van haar belagers als blijkt dat ze in de straten van New York wordt aangevallen door een monster in de vorm van een enorme inktvis.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Marvel Studios 2022

Tovenaarsklooster
Doctor Strange, die toevallig in de buurt is, helpt het meisje met zijn uitzonderlijke toverkracht. Als blijkt dat het wel erg moeilijk is krijgt hij hulp van zijn vriend Wong (Wong), een Aziatische tovenaar. Ze komen er achter dan America over de bijzondere eigenschap beschikt om tussen diverse dimensies (Multiverse) te kunnen reizen en om die reden achtervolgd wordt. Strange en Wong nemen America mee naar het tovenaarsklooster van Wong. Daar hoog in de bergen moet ze beschermd worden tegen de monsters.

Als Strange de hulp inroept van Wanda Maximoff (Olsen) komt hij erachter dat zij als de heks Scarlet Witch achter de monsterachtervolgingen zit. Zij wil de eigenschap van America gebruiken om bij haar kinderen te kunnen komen, die in de dimensie Aarde 818 bij een gekloonde versie van haar leven. Alles is er Doctor Strange aan gelegen dat te voorkomen en America uit handen van de heks te houden. Maximoff en hij komen recht tegenover elkaar te staan in de strijd die in de verschillende dimensies wordt uitgevochten.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Marvel Studios 2022

Surrealistische werelden
Natuurlijk staat ook deze Marvel-film weer bol van de surrealistische werelden waarin de soms lastig te volgen verhaallijnen zich afspelen. Benedict Cumberbatch (The Imitation Game) is sinds 2016 de perfecte Doctor Strange. Hij keert dan ook steevast terug op het witte doek en tekent nu al voor de zesde keer. Ook Elizabeth Olsen heeft een vaste stek in de filmreeks. Zij kruipt voor de zevende keer in de huid van Wanda Maximoff. Een rol die perfect wordt neergezet. Anderen die we weer terug zien zijn Benedict Wong als de tovenaar Wong (6 keer) en Chiwetel Ejiofor als Baron Mordo (2 keer). Rachel McAdams als Doctor Christine Palmer (2 keer) Patrick Stewart (Startrek) heeft van nature al het uiterlijk van de stripfiguur professor Charles Xavier, dus het lag voor de hand dat deze iconische acteur deze kleine rol moest spelen (6 keer).

Nieuwkomer is de 16-jarige Xochitl Gomez (The Baby-Sitters Club), die de belangrijke rol van America Chavez mag spelen. Tijdens de opnamen was ze 14 jaar en ze doet het prima. Schrijver Michael Waldron heeft er weer een bijzonder verhaal van gemaakt dat wel de nodige fysieke uitdagingen voor de spelers oplevert. De scenes bestaan uit veel loop- en vechtwerk in schijnbaar onmogelijke decors. De afdeling special effects heeft vast overwerk gehad, want het is een aaneenschakeling van fantastische scenes. Natuurlijk komt de Marvel-fan weer volledig aan zijn of haar trekken en zijn er allerlei lijntjes naar eerdere verhalen. Ook hier na de titelrol weer een opening naar een vervolg, dus wel even blijven zitten!

Regie: Sam Raimi
Met: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Xochitl Gomez, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Patrick Stewart, Ako Hugill, Michael Stuhlbarg, Sheila Atim
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button