Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Koegrasroute

De winterslaap zit erop, de wandelschoenen zijn afgestoft en we zijn klaar voor een nieuwe reeks wandelverslagen in de Noordkop. Een praatje met een plaatje en de eerste wandeling houden we dicht bij huis: Den Helder / Julianadorp. Onlangs kreeg ik van Stephan, de medewerker bij CityMarketing Den Helder, een mapje ‘fietsen, wandelen, varen’ in mijn handen gedrukt. Hierin staan verschillende wandelroutes, waaronder de Koegrasroute van 9,4 kilometer met als extra vermelding ‘in het voorjaar zijn de bollenvelden te zien’.

Vertrekpunt is de ingang van Donkere Duinen, auto parkeren kan er tegenover en dan gelijk links aanhouden; het wandelpad door het bos dat uitkomt bij Duinoord. Het groen begint te ontluiken en ook een stukje herfst blijkt nog aanwezig middels een flinke boompaddenstoel. Mijn hand erbij om te laten zien hoe groot deze is. Na het bos worden we welkom geheten in de Noordduinen en lopen we bergie op, bergie af door het open landschap naar Julianadorp. Het is fijn wandelen in de ‘grijze duinen’ een zeldzaam duintype binnen Europa. Deze kennis heb ik niet van mijzelf, maar lees ik wel op het informatiebord van Landschap Noord-Holland. Dat bord staat op de uitkijktoren die we onderweg tegenkomen.

Tapuit
Het gebied waar we doorheen lopen is één van de laatste bolwerken van de tapuit. Een mooi vogeltje dat helaas op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Zij gebruikt een konijnenhol om te broeden en de populatie konijnen is enkele jaren terug door virusziekten afgenomen. Het aantal konijnen lijkt zich echter in dit gebied te herstellen en dat is gunstig voor de tapuit. Kan die mooi doorgaan met de woning van een ander kraken en zich voortplanten!

Gele narcissen in de duinen staan wel gezellig, maar het is geen natuurlijk verschijnsel. Ze zijn hier gekomen door bollengrond, waarmee vroeger de vuilstort werd afgedekt. Wel puur natuur is de paarse dovenetel, die langs het pad groeit en volgens informatie op internet te gebruiken is om geneeskrachtige, laxerende thee van te zetten. Gezien ons poepschema zien wij daar vanaf, maken een foto en laten de plant waar hij staat, in de berm.

Oversteken?
Ter hoogte van de Middenvliet gaat het even mis in onze wandeling. Wandel- en fietspad lopen hier naast elkaar en een bord geeft aan dat wandelaars moeten oversteken. Wij dalen af in de veronderstelling dat het wandelpad onder het duin verder gaat, maar dit is niet het geval. Een klimmetje omhoog terug en dan verder over het pad wat zowel voor wandelaars als fietsers is bestemd. Afscheid van de duinen bij Julianadorp en via Noorder Sandt naar de Kanoroute. Dit is ook een gecombineerd wandel- en fietspad door de bollenvelden.

Ten tijde van deze wandeling staan de bollenvelden in bloei en de kleuren zijn een lust voor het oog. Geel, oranje, paars, rood, het combineert fotogeniek met de blauwe lucht erboven. Daarnaast leren we (dankzij de infoborden) dat dit een paradijs is voor vogels. De patrijs, veldleeuwerik, gele kwikstaart en de tureluur broeden graag tussen de bollen. Het bollenland is warmer, biedt beschutting en er is voedsel te vinden. Daarnaast heeft in mijn optiek zo’n vogel altijd dus een bloemetje in de vensterbank van het nest staan!

Schotse Hooglanders
Na de velden vol bloemen gaat de route verder door Mariëndal met bomen, bosjes en een vogelkijkscherm. Naast vogels zien we de imposante Schotse Hooglanders, die staan te grazen. Wat is het een mooi gebied, wat een rijkdom aan natuur. Vlakbij het eindpunt van de wandeling staat de uitkijktoren en voor wie nog meer wil doen is er het bezoekerscentrum van de Helderse Vallei of het Eco-klimpark aan weerszijden van de parkeerplaats. Wandelman en ik vinden het voor vandaag wel genoeg en keren huiswaarts voor de ruststand na bijna 10 kilometer uiterst plezierig wandelen in eigen stad.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button