Den HelderKop van Noord-Holland

Huisarts Wietske Jacobs over de Noordkop: “Hier kun je nog met je hele hart huisarts zijn”

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Het is geen geheim dat de Noordkop al jaren kampt met een tekort aan huisartsen. Ondanks dat genoeg mensen hun papiertje halen, blijft de toestroom richting deze regio af. Dat is hartstikke zonde, vindt huisarts Wietske Jacobs, die een eigen praktijk heeft in Den Helder.

Wietske groeide op in Noord-Brabant, maar vloog voor de opleiding geneeskunde uit naar Amsterdam. Na een vakantie in het Noord-Hollandse kustdorpje Groet was het vlammetje voor de Noordkop aangewakkerd. Wietske verhuisde met haar gezin naar Groet en startte als waarnemend huisarts in de Noordkop in april 2016. In januari 2018 nam ze een huisartspraktijk in Den Helder over en werd praktijkhouder.

Het pand was te klein en niet toekomstbestendig. Wietske wilde een toekomstbestendige, duurzame huisartspraktijk waar ze met een of twee collega’s nog lang met veel plezier zou werken. Zodoende kocht ze in 2020 in de marinestad haar eigen pand aan de Sportlaan, een deel van de oude MAVO. De huisarts verbouwde dat tot een mooie ruime praktijk, tevens gasvrij, duurzaam en met luchtwarmtepompen en zonnepanelen op het dak. Op 1 januari 2021 ging de nieuwe praktijk open. Ruim drie jaar later is Wietske echter nog steeds de enige huisarts in het pand. Het past in de tendens die in de Noordkop de afgelopen jaren te zien is geweest: huisartsen genoeg in Amsterdam, maar hier blijft het tekort spelen. “Jammer, want het is hier hartstikke fijn werken”, vertelt Wietske.

‘Super opbouwende omgeving’
“Als het lekker weer is, ga ik vanuit Groet met mijn speed pedelec naar mijn werk. Dat voelt dan net als vakantie”, vertelt Wietske. “Je hebt hier prachtige natuur, maar ook is Den Helder een stad met veel zonne-uren.” Dat is lang niet het enige pluspunt van deze regio, vertelt Wietske enthousiast. “De huisartsen hier in de Noordkop zijn er voor elkaar. Het is een super opbouwende omgeving, waar je echt met je hele hart huisarts kan zijn.”

Marlous de Vroome is algemeen directeur van HKN, de overkoepelende huisartsenorganisatie voor de Noordkop. Ook zij ziet genoeg kansen voor huisartsen in deze regio. “De huisartsen hebben hier goed contact met elkaar”, vertelt ze. “De mogelijkheden die wij kunnen bieden zijn legio. Er is plek genoeg, ook om een eigen praktijk te starten.” Om de aantrekkelijke Noordkop onder de aandacht te brengen bij potentiële huisartsen, organiseert HKN ook de Razende Bol scholingsdriedaagse. Dit is een driedaagse scholing waar huisartsen in opleiding kennismaken met huisartsen, zorgprofessionals en de regio. Dit werpt zijn vruchten af. Deelnemers van voorgaande jaren zijn zo enthousiast geworden dat er al meerdere associaties met praktijkhouders en een enkele overname hebben plaatsgevonden.

Veel mogelijkheden
Wietske raadt iedereen aan om als huisarts in de Noordkop te werken: “De populatie is geweldig. De omgeving is prachtig en er zijn zoveel mogelijkheden om op je eigen manier te werken.” Zelf zoekt zij één of twee collega’s om zo met veel werkplezier te kunnen blijven werken en toch voldoende vrijheid en ruimte voor elkaar te creëren. “Samen is het leuker!”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button