Hollands Kroon

Het nieuwe fietspad Wierdijk in Hollands Kroon vordert

Hollands Kroon – Het nieuwe recreatieve fietspad langs de monumentale Wierdijk in gemeente Hollands Kroon schiet op, grote delen zijn op een haar na klaar. Ook het nieuwe rustpunt voor fietsers en de wandelaars van het Noord-Hollandpad krijgt vorm: de picknickbanken zijn al gearriveerd.

Op woensdag 2 juni bezocht gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) de werkzaamheden. “De prachtige natuur en rijke historie kon je als wandelaar al goed ervaren via het Noord-Hollandpad. Fijn dat het straks ook voor fietsers is ontsloten dankzij het nieuwe fietspad. Zo kunnen straks nog meer mensen genieten van de Noord-Hollandse natuur en geschiedenis”, aldus Esther Rommel.

Recreatief fietspad en herstel Wierdijk
Project Wierdijk geeft een recreatieve impuls aan de omgeving door een nieuw fietspad van ruim 7 km. Het educatieve informatiepunt en de dijkdoorsnijding (coupure) nabij de kruising Burgerweg-Stroeerdijk worden vernieuwd en er komt een rustpunt voor recreanten.

Een nieuw uitkijkpunt met picknickbank geeft uitzicht op het voormalige eiland Wieringen en op Polderwaard Nieuwland, voormalige Zuiderzee. De cultuurhistorische Wierdijk is op meerdere plekken gerestaureerd zodat deze behouden blijft voor de toekomst.

Fietspad leidt langs variatie aan natuur
Langs een meanderend pad kunnen fietsers straks volop genieten van de natuur in de Kop van Noord-Holland. Op de gronden van Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier leeft een veelheid aan bijzondere dieren, denk aan de patrijs, roodborsttapuit en wezel.

Staatsbosbeheer legt tijdens het werkbezoek uit dat hier wel 143 verschillende planten groeien, die veel nectar leveren voor insecten. De meest zeldzame is de tengere distel, een ranke distel met roze bloemen. Deze distel groeit alléén nog hier op deze Wierdijk en wordt met zorg beschermd. Provincie Noord-Holland heeft de route van het fietspad aangepast voor het behoud van de tengere distel om daarmee bij te dragen aan de biodiversiteit.

Toon meer

Laura Konkelaar

Dit bericht is geplaatst door Laura Konkelaar. Zij was enige tijd stagiair bij Regio Noordkop en volgde de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam.

Wellicht ook interessant

Back to top button