Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Hollands Kroon stopt met verkoop snippergroen

Adverentie

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon stopt volledig met de verkoop van snippergroen. Het is niet meer te rijmen met de vastgestelde strategie over klimaatadaptatie. Inwoners die een stukje grond aangrenzend aan hun perceel willen kopen kunnen dat vanaf heden niet meer.

De verkoop van snippergroen lag al een tijdje stil. Nadat de raad een aantal beleidsstukken omtrent klimaatadaptatie had vastgesteld wilde de gemeente eerst onderzoeken wat voor effect de verkoop van snippergroen ten aanzien van klimaatadaptatie heeft. Zolang het onderzoek liep konden geen aanvragen worden gedaan voor de koop van een stukje grond. Nu het onderzoek is afgerond komt het college tot de conclusie dat een volledige stop op de verkoop van snippergroen de meest wenselijke optie is.

Wethouder Theo Groot legt uit dat voor deze optie gekozen is vanwege een drietal redenen, maar vooral vanwege het effect op het klimaat: “In negen van de tien gevallen dat wij een stuk grond verkopen wordt het gebruikt om het erf wat uit te breiden en ontstaat er verstening. Dat is gezien onze beleidskaders wat betreft klimaatadaptatie niet wenselijk.” Verstening zorgt ervoor dat regenwater moeilijker weg kan stromen. Ook houden versteende gebieden warmte langer vast. Nu veel beleid van de gemeente juist gericht is op meer groen past de verkoop van snippergroen niet meer.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button