Cultuur/NatuurKop van Noord-HollandPolitiek

Langs ‘Scenic Route N502’ moet je de kust kunnen beleven

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De N502 moet verder ontwikkeld worden tot een belevingsroute langs de verschillende kustbestemmingen in de Noordkop, zo valt te lezen in de nieuwe Regionale Samenwerkingsagenda. Terwijl veel van de beoogde ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit juist gaan om efficiëntie en het verkorten van afstanden in de regio moet de provinciale weg tussen Burgervlotbrug en Julianadorp dé route worden voor recreanten die juist de tijd hebben.

Officieel start de N502 bij Julianadorp: Vanaf de kruising met de Callantsogervaart ter hoogte van Cafetaria Duinzicht gaat de Zanddijk over in de provinciale weg. Toch zou het een gemis zijn om pas daar te beginnen. Gevoelsmatig en wat betreft de toeristische functie begint de schilderachtige route eigenlijk al in Nieuw Den Helder bij de Jan Verfailleweg. Vanaf de Donkere Duinen en de Helderse Vallei rij je namelijk zo langs Duinoord richting de verschillende campings aan zee. Een creatieveling zou zelfs kunnen beweren dat de route door het centrum van Den Helder uitkomt bij de boot naar Texel, een alternatieve route wellicht? Naar de Cocksdorp is het dan nog maar een klein stukje.

Tot Hargen aan Zee
De andere kant op weer: Vanaf Julianadorp rij je vervolgens langs Groote Kaap, het kleine broertje van Lange Jaap, naar Groote Keeten. Wederom campings en horeca in overvloed. Tot aan Callantsoog is het dan rustig, in tegenstelling tot de weg die vervolgens dwars door het dorp loopt. Daarna volgt nog Sint Maartenszee met de vele campings en rustige stranden. De N502 eindigt bij kustdorp Petten, maar de route gaat eigenlijk nog een stukje door tot Hargen aan Zee.

Het project ‘Hollandse Kustroute’ geeft al enigszins invulling aan de behoefte om van de weg langs de duinen een toeristische tour te maken. De komende jaren blijven de gemeenten zich inzetten om strandtoegangen, de uitkijkpunten en de voorzieningen toegankelijk en toeristisch te houden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button